Drugo izdanje Dana evropskih autora održaće se 25. marta širom Evrope u svih 40 zemalja koje učestvuju u programu Кreativna Evropa, uključujući Srbiju.

Pozivamo škole, knjižare, biblioteke i druge organizacije da organizuju samoinicijativni događaj vezan za ovu temu tog dana.

Na sajtu Evropske komisije možete pronaći informacije o tome kako se možete registrovati i učestvovati.

Pogledajte inspirativne priče o događajima realizovanim u okviru prošlogodišnjeg, prvog izdanja Dana evropskih autora, i dobićete osnovne ideje o tome kako možete organizovati vaš događaj.

Ova inicijativa nastala od strane Evropske komisije pomaže mlađoj generaciji da istraži raznovrsnost evropske književnosti, pruža priliku učenicima da učestvuju u aktivnostima poput susreta s autorima, prevodiocima ili izdavačima, pruža uvid u procese objavljivanja dela, razmenu iskustava itd.

Кonferencija u okviru Dana evropskih autora

U okviru Dana evropskih autora Evropska komisija organizuje konferenciju u Belgiji posvećenu negovanju saradnje između književnog i obrazovnog sektora s ciljem borbe protiv opadanja interesa za čitanje kod mladih. Кroz ovaj događaj biće predstavljeni brojni primeri u Evropi koji pokazuju na koji način autori i profesionalci mogu sarađivati s učiteljima, nastavnicima i školama kako bi razvili formalne i neformalne oblike približavanja knjiga i književnosti učenicima.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici evropskih institucija, ministarstava kulture i obrazovanja iz država koje učestvuju u programima Кreativna Evropa i Erasmus+, predstavnici književnog, izdavčkog sektora i obrazovnog sektora te predstavnici organizacija koje se bave promocijom čitanja.

Program konferencije

Saopštenje: Kreativna Evropa Srbija

Foto: Beta