Potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković potpisala je 27. marta sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom Ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2025. godine.

Gojković je čestitala gradonačelniku i svim građanima Zrenjanina dobijanje ove prestižne titule i sticanje privilegije da 2025. godine oni, kako je rekla, predvode "reprezentaciju Srbije u oblasti kulture".

"U konkurenciji za titulu Prestonice kulture Srbije 2025. bilo je osam gradova i opština, a Zrenjanin je s pravom dobio ovu titulu. Kako mi svi volimo da budemo prvi u nečemu, onda ovom prilikom možemo da kažemo da je Zrenjanin prvi grad koji se nalazi u Autonomnoj pokrajini Vojvodini koji je nacionalna prestonica kulture", kazala je Gojković.

Ističući da je Zrenjanin pobedio ostale kandidate kvalitetom, Gojković je dodala da je program kojim je grad izašao pred Komisiju bio posebno inovativan.

"Kako i sam naziv 'Meandri grada – tokovi kulture' kaže, program prožima tradiciju, multikulturalnost i istoriju ovog grada sa modernim, nastojeći da kulturu još više približi građanima Zrenjanina i naravno da napravi mostove kulture i ka modernim sadržajima", dodala je Gojković.

Izražavajući zadovoljstvo što je Zrenjanin predstavio sadržajan programski deo, Gojković je dodala da je u planu oko 100 kulturnih programa, od kojih čak 50 potpuno novokreiranih za Prestonicu kulture 2025. godine.

"Projektom je predviđeno i deset infrastrukturnih projekata, kao i potpuna rekonstrukcija, renoviranje i adaptacija Gradske kuće, istorijskog zdanja koje će za godinu dana zablistati u punom sjaju i biti predato na korišćenje svim Zrenjanincima i Zrenjaninkama na ponos", naglasila je Gojković.

Gojković je rekla da joj je drago da je Zrenjanin i grad sporta i napomenula da će uz kulturu i fiskultura biti uključena u Prestonicu kulture 2025. godine. Naglasila je i da je za veliku pripremu, koja je neophodna za ovako ozbiljne infrastrukturne projekte i programske sadržaje koji su u planu, preostalo godinu dana.

"Drago mi je da Zrenjanin ima jednu komponentu, o kojoj drugi gradovi možda nisu toliko razmišljali, a to je međunarodna saradnja, jer u ovom projektu, uz veliku podršku svojih sugrađana, grad ima podršku u svih sedam ustanova kulture, civilnog sektora, kao i podršku grada Temišvara, koji je nedavno bio Evropska prestonica kulture", istakla je Gojković i dodala da će Zrenjanin imati podršku Novog Sada i pokrajinske administracije.

Ona je precizirala da je Ministarstvo kulture za realizaciju projekta ove godine predvidelo 120 miliona dinara.

"Iduće godine predviđeno je 178,5 miliona dinara kao podrška ovom projektu, odnosno, ukupno oko 300 miliona dinara. U ovom projektu velikim iznosom učestvuje i sam grad. Radujem se 2025. godini i što ćemo prve dane proleća provesti ovde, što ćemo uživati na svečanom otvaranju, koje će obeležiti zvanični početak ovog velikog projekta", rekla je Gojković.

Naglašavajući da je Čačak visoko podigao lestvicu svojim predsedavanjem, odnosnom titulom Prestonice kulture Srbije 2023, a Užice već svojim otvaranjem pokazalo koliko ozbiljno shvata ovaj projekat, Gojković je rekla da je ubeđena da će Zrenjanin biti među najboljim nacionalnim prestonicama kulture.

"Verujem da ćete vi podići lestvicu još više i da će drugi gradovi koji se već interesuju za 2026. i 2027. godinu imati jedan ozbiljan zadatak", poručila je Gojković.

Podsetila je da je za tri godine, koliko se projekat realizuje, za Prestonicu kulture Srbije konkurisalo 40 gradova i opština.

"To pokazuje koliko je ovaj projekat dobar, koliko znači lokalnim samoupravama i ukazuje koliko je dobar pravac koji smo zauzeli, a to je pravac decentralizacije kulture. Mi svi volimo Beograd, volimo i Novi Sad, ali život postoji svuda širom Srbije, širom Autonomne pokrajine Vojvodine i svaki grad treba da ima svoju šansu da razvije kulturu, jer kultura pripada svima, a to ovim projektom i dokazujemo", zaključila je Maja Gojković.

Zrenjanin će od Užica titulu Prestonice kulture Srbije preuzeti zvanično 21. marta 2025. godine.

Saopštenje Ministarstva kulture

Foto: Beta/LJILJANA STUPAR