Ključni problemi kao što su pritisci na birače, izrazita neravnopravnost u medijima, kompromitovanost biračkog spiska i brisanje granice između države i partije nisu, nažalost, na dnevnom redu ovog sastanka - rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, na sastanku koji je na poziv Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine, održan 11. aprila u parlamentu na temu preporuka ODIHR-a i predloga izmena izbornih zakona.

Nedeljkov je upozorio na blago rečeno zabrinjavajuće aktuelno stanje biračkog spiska. U poslednja tri i po meseca broj upisanih birača na nivou Srbije smanjen je za čak 41.110 birača. Prosečno 400 birača dnevno.

Poređenja radi, u 20 meseci između izbora 2022. i 2023. godine brisan je 31 birač u proseku dnevno. Dodatno zabrinjava činjenica da je to drastično smanjenje broja birača evidentirano na svega 6 procenata biračkih mesta u Srbiji dok se drugde ne beleže nikakve promene.

Crta je pripremila i priložila komentare na predložene izmene zakona, ali i iznela stav da se razgovorima o zakonskim promenama može pristupiti tek kad se ispune tri jasna preduslova za vraćanje integriteta izbornog procesa – odgovornost za kršenje zakona u izbornom procesu, revizija biračkog spiska i podizanje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa, s obzirom na dramatičan deficit političkog pluralizma i objektivnih informacija u medijima.

Razmatranje drugih koraka bez ispunjavanja tih preduslova neće suštinski ništa promeniti – rekao je Nedeljkov. – Bez utvrđivanja odgovornosti za krivična dela povezana s izborima, kultura nekažnjivosti se učvršćuje i normalizuje.

Predstavnici Crte naveli su dug niz primera nekažnjivosti i podrivanja vladavine prava: falsifikovanja potpisa podrške birača od 2016. pa do poslednjih izbora, lažiranje datuma Službenog lista grada Beograda s konačnim rezultatima gradskih izbora, nedozvoljene intervencije u biračkom spisku, kupovine glasove…

U vezi s decembarskim izborima nije zabeležen nijedan slučaj hitnog postupanja tužilaštva uprkos javno dostupnim informacijama i dokazima o krivičnim delima - poput nezakonito dodeljenih prebivališta u Beogradu ljudima koje ne ispunjavaju potrebne uslove za to, a sve u sklopu organizovanih migracija birača.

Stav Crte je da jeste važno razgovarati, ali da je važnije o čemu se razgovara i da birajući lakše teme, nećemo rešiti najteže probleme.

Saopštenje Crte

Foto: Medija centar