Koalicija prEUgovor reaguje na sadržaj ekspozea premijera Miloša Vučevića od 1. maja 2024. godine i nudi preporuke u odabranim ključnim oblastima koje redovno prati u okviru evrointegracija Srbije.

Tokom prvomajskih praznika, nakon šest meseci tehničkog mandata i pred sam istek zakonskog roka, Srbija je najzad dobila novu Vladu, i to veću nego ikad. Od trideset ministara, pet nema portfelj. Mesto u Vladi našlo se i za doskorašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije koji je i dalje pod sankcijama američkog Ministarstva finansija. Naime, on će biti potpredsednik Vlade bez ministarskog mesta i bez jasnog formalnog zaduženja. S obzirom na to da nema obrazloženja zašto je sastav Vlade ponovo uvećan, partijska kadrovska kombinatorika deluje kao osnovni razlog ovih izmena.

Vučević je svoj kabinet nazvao "Vladom kontinuiteta". Redovni monitoring koalicije prEUgovor u poslednjih jedanaest godina, međutim, ukazuje da je neophodan potpuni zaokret u pogledu sprovođenja reformi u ključnim oblastima Klastera 1 (Osnove) pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU) - pravosuđe, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Već redosled oblasti u ekspozeu govori o prioritetima nove Vlade, te se borba protiv kriminala i korupcije našla na samom kraju.

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji se ponavlja kao strateški cilj Srbije, ali uz mnogo ograda i kritika na račun EU. Ekspoze se uopšte ne bavi hroničnim problemima u Klasteru 1 niti nudi rešenja ili izmene u pravcu delovanja. Iznose se statistički podaci umesto opisa suštinskih problema. Selektivno se predstavljaju ocene međunarodnih tela u želji da se stanje predstavi boljim nego što jeste.

Majske tragedije iz 2023. godine pominju se u kontekstu godišnjice, ali traganje za sistemskim odgovorima na probleme koje su ogolile nije našlo mesta u ekspozeu. O ljudskim pravima i demokratiji govori se šturo i uopšteno i sa puno crvenih linija dokle uživanje tih prava sme da ide. Položaj žena u društvu uvijen je u narativ tradicionalizma, zaštite porodice i jačanja nataliteta. O pravosuđu se govori jednako šturo i uopšteno, uz udžbeničku konstataciju: "Sudstvo je nezavisno, a tužilaštvo je samostalno u svom radu", kao da su ustavne i zakonodavne promene magično otklonile sve probleme u ovoj oblasti. U praksi je još uvek daleko od toga.

Saopštenje/foto: prEUgovor