Radna Grupa Nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 podržava održavanje Festivala “Mirëdita, dobar dan!”.

Kroz približavanje savremene kulturne scene, spajanje umetnika, aktivista i javnih ličnosti Festival godinama doprinosi normalizaciji i pomirenju između albanskog i srpskog društva što je u skladu sa dogovorima postignutim u okviru Dijaloga između Beograda i Prištine, kao i u skladu sa principima rada Radne grupe za Poglavlje 35.

Organizacija Festivala je u potpunosti u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije. Najoštrije osuđujemo javno pozivanje na zabranu ili odlaganje Festivala od strane pojedinih političara. Ovakvi pozivi su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima koji regulišu slobodu okupljanja i slobodu govora, samim tim protiv ustavnog poretka Republike Srbije.

Podsećamo nadležne organe, pre svega policiju i tužilaštvo, da su dužni da omoguće nesmetanu organizaciju Festivala “Mirëdita, dobar dan!”, kao i bezbedan pristup posetiocima svim događajima koji se organizuju u okviru Festivala.

Saopštenje Nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji

Foto: Miredita, dobar dan