Danas su Sjedinjene Američke Države, preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), najavile dodatnih 18 miliona dolara razvojne pomoći Srbiji, i to kroz amandmane postojećih sporazuma o pomoći, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva za evropske integracije i USAID-a.

Ova sredstva će se, između ostalog, iskoristiti za unapređenje postupaka javnih nabavki u Srbiji, unapređenje pristupa pravdi za građane, unapređenje zaštite životne sredine i energetske bezbednosti, promociju snažnijeg medijskog okruženja, unapređenje ekonomskih mogućnosti za ranjive grupe kao i za veću konkurentnost srpske privrede.   

Ministarka Tanja Miščević zahvalila je Sjedinjenim Američkim Državama na snažnoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i izjavila da novih 18 miliona dolara bespovratnih sredstava našoj državi predstavljaju nastavak  saradnje sa jednim od najznačajnijih razvojnih partnera.

"Ova sredstva biće usmerena na projekte kao što su unapređenje sistema javnih nabavki na centralnom i lokalnom nivou, što će doprineti nižim cenama nabavki. U oblasti pravde, fokus će biti na edukaciji građana kako bi bolje razumeli i štitili svoja prava. Više od  1.000 malih i srednjih preduzeća imaće priliku da poveća profitabilnost kroz modernizaciju poslovanja, dok će novi fondovi za poljoprivredu omogućiti beskamatno finansiranje u najnerazvijenijim opštinama. Projekti energetske efikasnosti obuhvatiće renoviranje zgrada i unapređenje sistema grejanja, dok će socijalni projekti pomoći najranjivijim kategorijama da unaprede svoje šanse za zapošljavanje i kvalitetniji život", izjavila je Miščević.

Američki ambasador Kristofer Hil svedočio je ceremoniji potpisivanja amandmana postojećih sporazuma o pomoći između ministarke za evropske integracije Republike Srbije Tanje Miščević i direktorke misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam.

"Danas je još jedan važan datum u dugoj istoriji našeg razvojnog partnerstva. Sjedinjene Države, preko USAID-a, obezbeđuju dodatnih 18 miliona dolara pomoći Srbiji kroz naše postojeće sporazume, kako bismo pomogli privredi Srbije da bude konkurentnija i kako bi državne institucije unapredile svoje funkcionisanje. Zajedno sa ovim sporazumima, do sada smo preko USAID-a uložili 937 miliona dolara kako bismo pomogli Srbij da se izbori sa raznim izazovima u prethodne 23 godine. Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene pomaganju građanima Srbije da postignu svoje ciljeve kao što su demokratija, stabilnost, prosperitet i evropske integracije", rekao je ambasador Hil.

Sapopštenje:  Ministarstvo za evropske integracije, BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC