Na Javnom pozivu projekta FASIH izabrao je devet naučno-umetničkih radova za istraživanje industrijskog nasleđa. Četiri rada biće realizovana u Srbiji, tri u Hrvatskoj, a dva u Sloveniji. Projekti će se fokusirati na industrijske objekte Termoelektrana "Snaga i svetlost" u Beogradu, fabrika "Hartera" u Rijeci i Termoelektrana u Trbovlju.

Javni poziv je bio otvoren od 8. maja do 23. juna ove godine, a na konkurs sproveden u tri zemlje regiona pristigle su ukupno 34 prijave. Žiri su činili eksperti iz oblasti industrijskog nasleđa, interdisciplinarnih istraživanja, ekologije, art&science praksi i srodnih oblasti. U Srbiji su radove ocenjivali predstavnici Centra za promociju nauke i Muzeja nauke i tehnike, u Hrvatskoj predstavnici Sveučilišta u Rijeci, Akademije za primijenjenu umjetnost i Prirodoslovnog muzeja, dok su u Sloveniji radove ocenjivali predstavnici Kulturnog centra Delavski dom Trbovlje.

Devet odabranih radova će istraživati i interpretirati industrijsko nasleđe kroz digitalne interpretacije, eksperimentalne zvučne instalacije, 3D mapiranje i modeliranje, edukativne interpretacije, interaktivne projekcije i zvučne pejzaže. Fokus će biti na industrijskim objektima poput Termoelektrane "Snaga i svetlost" u Beogradu, fabrike papira "Hartera" u Rijeci i Termoelektrane u Trbovlju.

Pobednički radovi

Iz Srbije su odabrani sledeći projekti: #za snagu i svetlost – kratka istorija budućnosti (autori: Marko Vesić, Zorana Milićević i Irena Pavlović); Otisak "Snaga i svetlost" / An imprint of „Power and Light“  (autori: Davor Ereš, Marko Paunović, Mladen Lazarević i Ivan Šuletić); Svetlosni tok (autor: Predrag Terzić); Energija prošlosti, vizija budućnosti (autor: Sanjin Ćorović).

Iz Hrvatske su odabrani sledeći projekti: Hartera priča (autori: Mihaela Sladović, Andrea Stanić, Ana Komadina, Vili Rakita i Lea Mioković); Digitalna Hartera (autori: Marija Konfić, Enia Kozarić i Ana Marija Lončar); From Me Flows What You Call Time (autorka: Gaia Radić).

Iz Slovenije su odabrani sledeći projekti: VRT P.T.I.C.H Visions of Rapid Transformations – Perception Through Immersive Cinematic Hyperreality (autor: Žiga Pavlovič); Zenica mojega očesa 1974 / The Apple of my Eye 1974  (autorka: Đejmi Hadrović).

Pobednički radovi ističu se po svojoj kreativnosti i inovativnosti u interpretaciji industrijskog nasleđa i u narednih devet meseci će biti razvijani uz podršku stručnih saradnika projekta FASIH kako bi tokom proleća 2025. godine bili premijerno izloženi na tri istovremene izložbe u Beogradu, Rijeci i Trbovlju, uz bogat prateći program i onlajn razmene. Finalnu tačku projekta predstavlja završna konferencija, planirana za 13. jun 2025, na Sveučilištu u Rijeci.

O projektu

Projekat  FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), započet u februaru 2023. i podržan kroz EU program Kreativna Evropa, posvećen je očuvanju, reinterpretaciji i revitalizaciji industrijskog nasleđa regiona kroz primenu savremenih interdisciplinarnih istraživanja i multimedijalnih tehnologija.

Ovaj projekat, kojim Centar rukovodi, ima za cilj primenu inovativnih i interdisciplinarnih pristupa u promociji očuvanja nepokretne kulturne baštine kojoj preti trajno uništenje i brisanje iz kolektivnog pamćenja. Kroz korišćenje multimedijalnih tehnologija, kao i savremenih umetničkih i naučnih metoda i praksi cilj je da se kreiraju spekulativne vizije industrijskog nasleđa, povezanih procesa i konkretnih objekata kao studija slučaja.

Saopštenje/foto: Centar za promociju nauke