Na Međunarodni dan mladih, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) tradicionalno objavljuje rezultate najvećeg godišnjeg istraživanja mladih u Srbiji – Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji.

Alternativni izveštaj KOMS objavljuje od 2017. Godine, a ovogodišnje istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do maja 2024. godine, pri čemu su korišćene kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja i prikupljanja podataka.

Uticaj mladih na političke procese i odluke: Više od polovine ispitanika (54,4%) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke. Da politički sistem u potpunosti omogućava uticaj mladih na političke procese i odluke, smatra tek 1,8% mladih ispitanika.

Stav prema izborima u Srbiji: 82,5%mladih nema poverenja u izborni sistem, odnosno njih 57% smatra da izbori uopšte nisu fer i pošteni, a 25,5% da izbori nisu fer i pošteni dok je samo 1,8% odgovorilo da su u potpunosti fer i pošteni.

Poverenje mladih u institucije: Mladi imaju umereno poverenje jedino u naučnike i nauku, dok sve ostale institucije imaju prosečno poverenje niže od 3,00. Sa najmanjim poverenjem ističu se političke institucije.

Odnos mladih prema demokratiji: Poverenje u demokratiju je poraslo u odnosu na prethodnu godinu, pa sada iznosi 39%, dok se nepoverenje za godinu dana smanjilo sa 29,5% na 26,4%.

Odnos mladih prema liderstvu i vođama: 57% mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu (60,1%).

Stavovi mladih prema EU: U odnosu na prethodnu godinu, kada je pozitivna reakcija na EU bila na rekordno niskom nivou (16%), ove godine je to 21%.

Stavovi prema statusu Kosova: 31,7% mladih podržalo je povratak kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima. 2021. godine podrška ovoj opciji iznosila je sa 18,7%.

Vrste ugovora zaposlenih mladih: Zabrinjavajući je podatak da čak 17% mladih radi bez ugovora tj. "na crno".

Mladi na praksi: 37% mladih bilo je na neplaćenoj radnoj praksi, dok je na plaćenoj bilo 18%, što je blagi porast u odnosu na prošlu godinu (13%).

Potrebne oblasti/veštine u obrazovnom sistemu: Mladima najviše nedostaje zdravstveno i seksualno obrazovanje u obrazovnom sistemu (64,3%) i međuljudski odnosi (64%).

Planiranje selidbe u inostranstvo: Skoro polovina (49%) mladih planira da se iseli iz Srbije, pri čemu 21% ispitanika već planira odlazak, dok 28% još uvek nije ušlo u proces planiranja. Svega 14% mladih tvrdi da neće napustiti Srbiju.



Razlozi za iseljenje iz Srbije: Viši životni standard je glavni razlog zbog koga bi se mladi odselili iz zemlje (33%), a odmah iza njega je dostojanstveniji život (32%). Mladi su takođe istakli važnost boljih javnih usluga (14%).

Opravdanost nasilja: Čak 51,9% mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je porast od 10% u odnosu na prošlu godinu.

Mentalno zdravlje i dostupnost stručne pomoći: Čak 46,9% ispitanih smatra da je stručna pomoć za brigu o mentalnom zdravlju nedostupna mladima.

Anksioznost mladih: Skoro polovina mladih (48,3%) ističe da se često oseća anksiozno.

Kvalitet životne sredine: Čak 63,5% mladih ispitanika smatra da je kvalitet životne sredine u Srbiji loš.

Podaci iz istraživanja svake godine sve više ukazuju na potrebu za poboljšanjem položaja mladih u Srbiji. Odlazak mladih i njihovo nezadovoljstvo životom postaju sve veći problem. Ključni akteri moraju prepoznati ovu situaciju kao prioritet i preduzeti neophodne mere za njeno rešavanje.

Ovaj izveštaj je izrađen uz podršku projekta "Snaga aktivizma", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

Ceo Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2024.

Saopštenje KOMS

Foto: Beta