Srbija je zvanično postala učesnik međunarodnog projekta ShakthiSAT, koji ima za cilj da osnaži mlade devojčice iz celog sveta u oblasti istraživanja svemira i svemirskih tehnologija. Ovaj projekat predvodi indijski startap Space Kidz India, poznat po svojim pionirskim aktivnostima u dizajnu, proizvodnji i lansiranju satelita.

Dr Monika Jurković, predsednica Društva astronoma Srbije, imenovana je za ambasadorku Srbije u ovom programu. Kao nacionalni koordinator, ona će biti zadužena za realizaciju STEM radionica sa devojčicama iz Srbije, s ciljem da im se omogući dublje razumevanje svemirskih istraživanja i tehnologija, uključujući i izradu kjub satelita.

Najbolja kandidatkinja iz Srbije će dobiti jedinstvenu priliku da se pridruži grupi od 108 devojčica iz različitih zemalja sveta koje će u Indiji raditi na razvoju i lansiranju novog satelita. Ovo predstavlja značajan korak za Srbiju u promociji međunarodne saradnje u oblasti svemirskih istraživanja, kao i u podizanju kapaciteta i interesovanja mladih za nauku i tehnologiju.

Projekat ShakthiSAT ima za cilj da okupi 12.000 devojčica iz 108 različitih država i da im pruži priliku da učestvuju u revolucionarnim svemirskim misijama. Ova misija, kroz svoju globalnu viziju, teži da podstakne međunarodnu saradnju, prevazilazeći granice i kulturne razlike u ime nauke i istraživanja.

Saopštenje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Foto: NITRA