Savet Evrope podržava Vladu Republike Srbije u unapređenju borbe protivekonomskog kriminala putem dodatnih mehanizama za oduzimanje nezakonito stečene imovine

Dvodnevna međunarodna konferencija "Uvođenje dodatnih mehanizama za oduzimanje nezakonito stečene imovine” okupila je u Beogradu međunarodne stručnjake, donosioce odluka i pravne stručnjake u cilju razmene mišljenja o procesu uvođenja oduzimanja nezakonite imovine bez osuđujuće presude u skladu sa evropskim standardima i najboljom praksom.

U svom uvodnom obraćanju, Livija Stojka, šefica Odeljenja za privredni kriminal i korupciju Saveta Evrope, govorila je o nedavnim promenama međunarodnih standarda za oduzimanje nezakonite imovine, kao što su one Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), i o aktuelnim pregovorima o dodatnom protokolu uz Konvenciju Saveta Evrope iz 2005. o pranju, traženju, zapleni i konfiskaciji prihoda stečenih kriminalom i o finansiranju terorizma (CETS br. 198).

"Važno je da zemlje u potpunosti prepoznaju oduzimanje nelegalne imovine kao strateški prioritet i kao noseći stub njihove nacionalne strategije za prevenciju kriminala i krivično pravosuđe. Postoji stalna potreba za daljim razvijanjem efikasnosti sistema zaplene i oduzimanja nezakonite imovine u regionu, zasnovanih na međunarodnim i evropskim standardima, kao i za stvaranjem zajedničkog minimuma pravila koja bi institucijama dala pristup nizu novih i poboljšanih alata za efikasnije zamrzavanje, zaplenu i oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela i međusobnu saradnju", naglasila je Stojka.

Miroslav Panić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije, istakao je "Da je Republika Srbija posvećena zakonodavnim i institucionalnim reformama u cilju unapređenja sistema oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela. U tom cilju, Vlada Republike Srbije trenutno radi na izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela u cilju daljeg usaglašavanja sa najnovijim evropskim i međunarodnim standardima."

Janoš Babić , šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, podsetio je da je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu godinama pružala stalnu podršku korisnicima Republike Srbije u suočavanju sa izazovima organizovanog kriminala, kroz jačanje kapaciteta policije i pravosuđa da istražuju krivična dela, krivično goni i sankcioniše počinioce. "Srbija nije slučajno domaćin ove diskusije. Brojke tužilaštva i pravosuđa je stavljaju na vodeću poziciju u regionu po broju otvorenih predmeta, pokrenutih finansijskih istraga i zaplenjene imovine – međutim, ostaje još mnogo posla da se uradi u pogledu efikasne primene postojećih i novih mehanizama za oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela", zaključio je Babić.

An-Šarlot Malm, šefica razvojne saradnje u ambasadi Švedske izjavila je da "Kao odgovor na rastuću pretnju organizovanog kriminala, švedska vlada je usvojila Nacionalnu strategiju protiv organizovanog kriminala – 'Otpor i akcija'. Ovo je prva sveobuhvatna nacionalna strategija Švedske protiv organizovanog kriminala. Švedska strategija čvrsto naglašava važnost uništavanja kriminalnih finansija kao jedinog efikasnog načina da se zaustavi organizovani kriminal. Dobit od kriminala mora biti zaplenjena i nadoknađena, kako bi se sprečilo da se koristi za izgradnju još jačih i bolje organizovanih kriminalnih operacija."

Diskusije na konferenciji imale su za cilj podizanje svesti tužilaca i pravosuđa o dostupnim dodatnim mehanizmima za proširenje režima oduzimanja imovine uz dužnu pažnju posvećenu proporcionalnosti preduzetih mera i poštovanju ljudskih prava.

Oduzimanje nelegalno stečene imovine koje nije zasnovano na prethodnoj osuđujućoj presudi, je moćno sredstvo za oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom i pruža efikasan put za otkrivanje nezakonitog bogaćenja od korupcije, lišavanje kriminalaca njihovog nezakonitog prihoda i uklanjanje podsticaja za kriminalno delovanje. Ipak, uspostavljanje sistema oduzimanje nezakonite imovine bez osuđujuće presude i njegova krajnja efikasnost zavise od uvođenja odgovarajućih zaštitnih mehanizama ljudskih prava i kapaciteta nacionalnog pravnog sistema da prihvati ovaj koncept.

Konferencija je organizovana u okviru projekta Saveta Evrope "Suzbijanje privrednog kriminala u Srbiji", koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, i koji ima za cilj da podrži Srbiju u rešavanju sistemskih nedostataka u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Saopštenje Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu