Drugi godišnji sastanak korisnika i partnera zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" održaće se u četvrtak, 26. septembra, u 11.00 u hotelu Kraun plaza (Vladimira Popovića 10).

Visoki predstavnici institucija u Srbiji uključenih u program, kao što su Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Regulatorno telo za elektronske medije (REM), Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i drugi, predstaviće svoje rezultate i uticaj saradnje u okviru programa između organa javne vlasti i lokalne samouprave, pre svega u oblastima jačanja pravde, slobode izražavanja, promovisanja antidiskriminacije i zaštite ranjivih grupa.

Uvodne reči:

  • Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije Srbije
  • Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji
  • Klaus Nojkirh, direktor za koordinaciju programa, Savet Evrope

Program "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" (Horizontal Facility III) je zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope koja traje od 2023. do 2026. godine.

Ovaj program podržava korisnike u ispunjavanju njihovih reformskih agendi u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i u usklađivanju sa evropskim standardima, što je prioritet i u procesu proširenja Evropske unije. Vrednost trenutne, treće faze programa je 41 milion evra (85% finansira Evropska unija, 15% Savet Evrope).

Saopštenje Saveta Evrope

Foto: Evropska komisija