Da li imaš 18 godina i legalno prebivalište u nekoj od zemalja članica EU ili u trećoj zemlji koja učestvuje u programu Erazmus+? Spremi se da istražiš Evropu!

Кada je sledeći krug?

Održaće se između 2. oktobra 2024. godine u 12:00:00 (podne po briselskom vremenu) i 16. oktobra 2024. godine u 12:00:00 (podne po briselskom vremenu). Na dan početka prijavljivanja na ovoj stranici će se pojaviti baner‘Prijavi se sada’!

Šta je DiscoverEU?

DiscoverEU jedna je od aktivnosti u okviru programa Erazmus+ koja ti nudi priliku da istražiš raznolikost Evrope, saznaš o njenoj kulturnoj baštini i istoriji i povežeš se sa ljudima iz celog kontinenta.  

Ponudiće ti se putna propusnica i uglavnom ćeš putovati železnicom. Proveri pravila za ljude koji žive na ostrovima ili u udaljenim područjima.

Кao odabrani/a putnik/ca, dobićeš DiscoverEU evropsku omladinsku karticu za puno popusta na kulturne posete, aktivnosti učenja i sporta, lokalni prevoz, smeštaj i hranu.

Кako to funkcioniše?

Da bi mogao/la učestvovati neophodno je:

biti rođen/a između 1. januara 2006. i 31. decembra 2006. (uključujući te datume);

da uneseš tačan broj lične karte (LК), pasoša ili potvrde o prebivalištu u prijavni obrazac na internetu;

biti državljanin/ka ili imati legalni boravak* u jednoj od sledećih zemalja:

zemalje članice Evropske unije, uključujući i prekomorske zemlje i teritorije ili      

jedna od trećih zemalja koja učestvuje u programu Erazmus+: Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

* Više informacija potraži u odeljku sa pravilima "2. Prihvatljivi kandidati/kinje"

Nakon toga treba da učestvuješ u kvizu (ako se ne prijavljuješ kao član grupe).

Ako budeš odabran/a, možeš da putuješ od minimum 1 do najviše 30 dana između 1. marta 2025. i 31. maja 2026. godine.

Ako imaš invaliditet ili zdravstveni problem koji ti otežava putovanje, dobićeš pomoć i podršku. Pogledaj ČPP u odeljak C.13 za više informacija.

Da li mogu da putujem sa svojim prijateljima?

Svakako da možeš! Možeš da putuješ samostalno ili da dodaš do 4 prijatelja u grupu, pod uslovom da oni ispunjavaju gorenavedene uslove. Oni će iskoristiti tvoju šifru prijave da bi mogli da pošalju svoje prijave. Pogledaj u Često postavljana pitanja (ČPP) odeljke od B.5 do B.11 za više informacija.

Svoje planove za putovanje možeš da kombinuješ sa drugim DiscoverEU putnicima! DiscoverEU Facebook Group dobra je platforma za to. Uključi se u grupu i ćaskaj sa ostalim učesnicima.

Ako budeš odabran/a, nacionalna agencija programa Erazmus+ će ti pomoći u povezivanju i učenju, kao sa organizovanjem sastanaka za upoznavanje putnika pre polaska i tokom putovanja.

Deljenje iskustava

Izabrani učesnici automatski postaju DiscoverEU ambasadori. Mi ćemo te pozvati da kao DiscoverEU ambasador da podeliš svoje doživljaje sa putovanja na društvenim mrežama – Instagramu, Fejsbuku i/ili Tviteru – uz heš oznaku #DiscoverEU. Možeš čak i da održiš prezentaciju u svojoj školi ili lokalnoj zajednici.

Želim da saznam više!

Zanimaju te prethodni krugovi prijava? Pogledaj DiscoverEU fakte da bi pročitao/la više o ovoj inicijativi i o iskustvima nekih od naših mladih DiscoverEU putnika.

Evropa je pred tobom. Napravi prvi korak.

Saopštenje Evropske unije   Više na   https://youth.europa.eu/discovereu/rules_sr