U Evropskoj uniji najviše sladoleda proizvodi Nemačka, ali je najveći izvoznik  Francuska, koja je zaslužna za četvrtinu celokupnog izvoza sladoleda iz EU u treće zemlje.

Prema najnovijim podacima evropske statističke agencije Eurostat, u Evropskoj uniji je 2020. godine proizvedeno više od 2,9 milijardi litara sladoleda, što je ipak bilo 9% manje nego u godini pre toga.

Istovremeno, članice EU su prošle godine u treće zemlje izvezle 232 miliona kilograma sladoleda ukupne vrednosti 752 miliona evra. U istom periodu zemlje EU su iz zemalja nečlanica uvezle 79 miliona kilograma, za ukupno 182 miliona evra.

Uvoz sladoleda u EU bio je 2020. manji za 4%, dok je izvoz porastao za 5% u odnosu na 2019.

Najveći izvoznik je sa 59 miliona kilograma bila Francuska, što je činilo 25% ukupnog izvoza sladoleda proizvedenog u EU u treće zemlje. Za njom slede Holandija (38 miliona kilograma), Nemačka (29 miliona), Italija (20 miliona) i Belgija (16 miliona).

Ipak, iako nije najveći izvoznik, u Nemačkoj je 2020. proizvedeno najviše sladoleda – 642 miliona litara, a njen sladoled je sa prosečnom cenom od 1,3 evra po litri bio i najjeftiniji.

Na drugom mestu po proizvodnji je Francuska (516 miliona litara), čiji je sladoled sa prosečnom cenom od  2,2 evra u 2019 bio i najskupljhi u EU. Francusku sa proizvedenih 509 miliona litara  tesno prati Italija, čiji sladoled u proseku košta dva evra po litri.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay