Nemačko ministarstvo pravde najavilo je reformu koja treba da liberalizuje stroge odredbe o prezimenima, i koja će partnerima ubuduće omogućiti da oboje nose dva prezimena, i da ih prenesu na svoju decu.

Sadašnji sistem "je moderan koliko i peć na ugalj i fleksibilan kao beton", izjavio je ministar pravde Marko Bušman, nakon što je objavljen nacrt zakona, prenela je agencija AP.

Sadašnji zakon dopušta da jedan partner u bračnoj zajednici, ali ne i oboje, svom prezimenu doda prezime drugog partnera, a takvo prezime sastavljeno od dva porodična imena ne može se prenositi na decu.

Reforma će omogućiti da oboje partnera imaju dva prezimena, sa ili bez crtice, a to prezime će moći da prenesu i na decu.

Biće dozvoljeno deci dati dva prezimena čak i ako su partneri oboje zadržali samo svoje porodično ime, a to pravo imaće i roditelji koji nisu u braku.

Novi zakon ipak neće dozvoljavati porodiča imena koja bi se sastojala od više od dva prezimena.

Ministar Bušman planira i da se zakonom olakša usvojenoj deci ili deci razvedenih roditelja da promene prezime. Uz to, biće dopušteni i rodni oblici prezimena za osobe koje govore jezicima u kojima je to standard.

Novi zakon ministra Bušmana još treba da odobre nemačka vlada i parlament, a mogao bi da stupi na snagu početkom 2025. godine.

Reč je o jednoj od nekoliko socijalnih reformi koje je vladajuća tročlana koalicija kancelara Olafa Šolca, sastavljena od socijaldemokrata (SPD), Zelenih, i liberala (FDP), najavila kada je u decembru 2021. godine došla na vlast.

Nemačka javnost uglavnom pozitivno gleda na najavljenu reformu.

Građani, kako je pokazala anketa instituta za ispitivanje javnog mnjenja Jugav, ipak odbacuju i opciju o kojoj se takođe raspravljalo, a to je da se dva različita prezimena veštački stope u jedno, prenela je agencija dpa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay