Puma, među velikim nemačkim brendovima sportske opreme večiti broj dva, puni 75. rođendan, a preduzeće posle mnogih sušnih godina posluje bolje nego ikada.

Osnivači firmi Puma i Adidas rođena su braća Rudolf i Adolf Adi Dasler iz Hercogenauraha u Bavarskoj koji su od 1924. godine vodili zajedničku fabriku obuće Dasler, ali su njihovi odnosi postali toliko loši da su posle Drugog svetskog rata osnovali dve odvojene firme.

Pa iako je Puma starija skoro godinu dana, upisana je u registar trgovinskih društava 1. oktobra 1948, uvek je bila pomalo u senci većeg koncerna Adidas, piše agencija dpa.

Put Pume bio je veoma vrludav, od uspona sve do 80-ih godina prošlog veka pa do "gladnih" 90-ih godina. Posle 75 godina Pumi se smeška promet od gotovo deset milijardi evra.

Njena najuspešnija godina u istoriji bila je 2022. sa prometom od oko 8,5 milijardi evra i dobitkom koncerna od 354 miliona.

U Nemačkoj, pa i širom sveta, izbor između Adidasa i Pume je vrlo često bio stvar skoro fanatične privrženosti i odluka koja se u životu retko menjala.

Tako je brazilska fudbalska zvezda Nejmar odbio vrlo lukrativan ugovor sa američkom firmom Najki, jer je po svaku cenu hteo da nosi iste pumine kopačke kao i njegov idol Pele.

Pele je, sa druge strane, zaslužan što su kopačke postale šarenije. On je za Mondijal 1970 zahtevao da mu zašiju jednu žutu puminu traku na do tada tradicionalno isključivo crnu kopačku.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto Puma