Ove prestupne 2024. godine ponovo se vraća pomalo misteriozni 29. februar, datum koji se u kalendaru pojavljuje samo svake četvrte godine, iako ni to nije pravilo.

Po pravilu, prestupne su one godne koje se mogu podeliti sa četiri. Ipak, to ne važi ako je ta godina ujedno deljiva i sa sto, pa tako 1800 i 1900 nisu imale 29. februar. A i od tog pravila postoji odstupanje, jer je prestupna i godina deljiva sa 400, kao što je to bila 2000.

Prestupna godina ima 366, umesto 365 dana, da bi se kalendar prilagodio astronomskom kalendaru. Naime puna rotacija zemlje oko sunca traje ne 365 dana, nego 365 dana, pet sati i gotovo 49 minuta.

Da bi se ispravila ta razlika u prestupnoj godini se dodaje jedani dan, iako ona i dalje kasni oko 27 sekundi, pa će za nekoliko vekova verovatno biti uveden i 30. februar, prenose nemački mediji.

Razlog za izbor februara je činjenica da je u antičkom Rimu godina počinjala u martu.

Godina je tada imala 355 dana, a svake druge godine je posle februara ubacivan ceo jedan prestupni mesec kako bi se kalendar izjednačio sa sunčevom godinom. Julije Cezar je povećao broj dana u mesecu i uveo prestupni dan svake četiri godine.

Ipak, 29. februar prema statistici nije popularan dan za veridbe i sklapanje braka, a na taj dan se i u prestupnim godinama rađa u proseku i manje dece nego u ostalim danima februara.

U svetu, kako prenose mediji, rođendan 29. februara slavi oko pet miliona ljudi. Zvanično rođendan slave 1. marta. A po većini zakona, i punoletni postaju datumski dan kasnije nego ljudi čiji dan rođenja ne nestaje. Šanse da neko bude rođen 29. februara su jedan prema  1.461.

Jedna od najpoznatijih ličnosti koja je rođena na taj dan je čuveni kompozitor Đoakino Rosini. I španski premijer Pedro Sančes će ove godine imati priliku da pozove društvo na dan kada je rođen.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: grammarly.com