Centralni završni događaj ovogodišnjeg "CEFTA Weeka", okupio je preko 300 učesnika iz sedam članica ove međunarodne organizacije.  2021. godina je ujedno bila i prva godina implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište. Fokus je bio na promovisanju napora za unapređenje kretanja robe i usluga kroz CEFTA tržišta. Učinjeni su ozbiljni koraci u približavanju zajedničkom evropskom tržištu uz podršku Evropske komisije i Saveta za regionalnu saradnju.

Kreshnik Bekteshi, makedonski ministar ekonomije otvorio je konferenciju i naglasio CEFTA-in značaj za razvoj regionalnog tržišta i ekonomski oporavak od posledica COVID 19 pandemije.

"Ove godine smo uspeli da započnemo i završimo važan posao u okviru makedonskog predsedavanja organizacijom CEFTA i implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište. Na nama je da nastavimo da ispunjavamo obaveze i dalje razvijamo Sporazum kroz stvaranje povoljnih uslova za trgovinu za poslovni sektor i stimulaciju konkurencije. U okviru našeg predsedavanja brojnim CEFTA telima i kroz vođenje pregovora za uspostavljanje mehanizma za rešavanje sporova, unapredili smo slobodan protok robe kroz eliminaciju barijera, ostvarili napredak u slobodnom protoku usluga i unapredili institucionalne kapacitete u okviru CEFTA struktura", izjavio je ministar Bekteshi.

Direktor CEFTA Sekreterijata, Mr Emir Đikić, naglasio je važnu ulogu CEFTA-e u promociji boljih uslova za trgovinu u poslednjih 15 godina: "Studije su pokazale da je CEFTA sporazum doprineo rastu izvoza članica između 40 i 80 odsto. Ono što je sada najvažnije je budućnost i potencijali koje ona donosi, a to je povećanje  BDPa od oko 6.7 odsto ukoliko CEFTA-u dovedemo do nivoa integracije koji postoji u Evropskoj Uniji. Ove godine smo napravili prve korake u tom pravcu.

Ključna dostignuća u okviru CEFTA Sporazuma za 2021. su:

-        Promena pravila o poreklu roba, što je uticalo na veću fleksibilnost i donelo dodatne benefite za privredu.

-        Odluka o elektronskoj trgovini u okviru CEFTE je finalizovana.

-        Odluke o priznavanju AEO programa i profesionalnim kvalifikacijama koje su usaglašene na ekspertskom nivou.

-        Značajan napredak je napravljen u pregovorima vezanim za Dodatni protokol 7, koji predstavlja mehanizam za rešavanje sporova i Odluku o uklanjanju radnih dozvola za lica koja nude usluge i intrakompanijske transfere.

-        Zelene trake su proširene na sve prelaze u okviru CEFTA-e što je omogućilo brži i bezbedniji protok roba osnovne namere. Otvoren je nov portal koji prikazuje podatke vezane za Zelene trake i vreme čekanja na prelazima, što će doprineti još boljoj kontroli trgovinskih politika. Započet je dijalog o proširivanju inicijative na susedne zemlje, članice EU.

-        Lansirana je platforma za elektronsku razmenu podataka, SEED+, koja će podržati razmenu sertifikata neophodnih za prolaz robe, poput elektronskih sertifika, sa ciljem uspostavljanja "trgovine bez papira". Takođe, SEED+ će doprineti bržoj razmeni podataka iz neusaglašenih pošiljki za poljoprivredne proizvode, sa ciljem potpune zaštite potrošača.

-        Izvedena su tri pilot projekta Zajedničkih carinskih aktivnosti vezanih za prazne kamione, ilegalnu trgovinu duvanom i IPR žig kao korak ka uspostavljanju Strategije za upravljanje carinskim rizicima.

Tri panel diskusije pod nazivom "Olakšanje trgovine kroz priznavanje sertifikata i procedura", "Trgovina uslugama i licence, kvalifikacije i dozvole" i "Prava intelektualne svojine u promociji trgovine i investicija"” akcenat su stavili na prepoznavanje programa koji imaju za cilj da integrišu sedam tržišta u jedno i obezbede efikasne i jeftine metode pristupa tržištu od 20 miliona ljudi i konsolidovanoj privredi, vrednoj 120 milijardi dolara.

Severna Makedonija predsedavanje CEFTA sporazumom predaje Moldaviji koja će imati ovu ulogu tokom 2022. godine uz obećanje da će nastaviti sa radom na promociji ambicioznih planova vezanih za trgovinu.

CEFTA Week je organizovan u saradnji sa partnerima iz Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije, GIZ, USAID Severna Makedonija i Zapadnobalkanski forum privrednih komora, a uz podršku Evropske Komisije.

Saopštenje CEFTA