Savet EU dao je konačno zeleno svetlo za direktivu koja treba da doprinese promociji adekvatnih minimalnih zarada i tako pomogne da se postignu pristojni uslovi života i rada u Evropi.

Češki ministar za rad i socijalna pitanja Marijan Jurečka rekao je da ovaj zakon predstavlja "poruku nade", s obzirom na aktuelnu energetsku krizu.

"Minimalne zarade i kolektivno ugovaranje su moćni alati koji se mogu koristiti kako bi se osiguralo da plate omogućavaju pristojan životni standard", rekao je Jurečka koji je i zamenik premijera Češke, trenutno predsedavajuće EU.

Direktivom se uspostavljaju procedure za adekvatne zakonske minimalne plate, promoviše kolektivno pregovaranje o određivanju plata i unapređuje efikasan pristup zaštiti minimalnih zarada za one radnike koji na nju imaju pravo po nacionalnim zakonima.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, od članica koje imaju zakonom predviđene minimalne plate traži se da uspotave proceduralni okvir za njihovo utvrđivanje i ažuriranje u skaldu sa nizom jasnih kriterijima.

Zakonske minimalne zarade će se ažurirati barem svake druge godine ili najkasnije svake četvrte za zemlje koje koriste mehanizam automatske indeksacije.

Međutim, novi zakon ne predviđa specifični nivo "minimalca".

Jedan od ciljeva direktive, kako se navodi, jeste i povećanje broja radnika koji su pokriveni kolektivnim ugovaranjem zarada. Kako bi se to postiglo, zemlje treba da jačaju kapacitet socijalnih partnera da se uključe u kolektivno ugovaranje. Navodi se da zemlje u kojima je stopa klektivnog ugovaranja npr. ispod 80% treba da donesu akcione planove kako bi se taj procenat povećao.

U tekstu se navodi i da će članice EU preduzeti mere da poboljšaju efikasan pristup radnika zaštiti zakonskih minimalnih plata. Mere u tom cilju uključuju kontrole od strane inspekcija rada, lako dostupne informacije o zaštiti minimalnih plata i unapređenje sposobnosti nadležnih organa da preduzmu mere protiv poslodavaca koji ne poštuju propise.

Direktiva stupa na snagu dvadesetog dana od dana objavljivanja u službenom listu a članice će imati dve godine da je uključe u nacionalne zakone.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta