Vlada Irske usvojila je zakon kojim želi da uvede red u industriju igara na sreću. Uz niz drugih mera, glavna tačka je i vrlo dalekosežna zabrana reklamiranja igara na sreću, a za kršenje zakona zaprećene su i zatvorske kazne.

Nova zakonska regulativa predviđa zabranu reklamiranje igara na sreću na televiziji i onlajn u vremenu od 5.30 do 21.00, kako bi se sprečilo da dopre do dece, a reklame koje se direktno obraćaju maloletnicima biće u potpunosti zabranjene.

"Zbog tehnološki napredne prirode industrije igara na sreću, koja se i konstantno menja, deca i mladi su više nego ikada izloženi njenim otvorenim i suptilnim reklamama", izjavio je ministar za decu i omladinu Roderik O'Gorman na predstavljanju zakona, koji je usvojen 15. novembra.

"Važno je da to bude zakonski regulisano, kako bi se osiguralo da se reklamiranje igara na sreću vrši na način koji će minimizirati štetan uticaj na mlade ljude", dodao je ministar.

Zakon predviđa niz praktičnih mera koje pre svega treba da zaštite osetljive kategorije stanovništva, piše portal EURACTIV.

Tako deca više neće smeti da ulaze u lokale u kojima se nude igre na sreću, a zabranjene će biti i posebne akcijske ponude, promocije kockanja, ili nuđenje besplatne hrane ili pića uz igre na sreću.    

Sportska društva čiji su članovi maloletnici neće smeti da sklapaju sponzorske ugovore sa firmama koje organizuju igre na sreću.  

Novi zakon uvodi i nacionalni registar u koji će morati da se upišu sva preduzeća koja u Irskoj organizuju igre na sreću.

Građani koji veruju da imaju problem sa kockanjem, dobrovoljno će moći da unesu svoje ime u taj registar, nako čega će im automatski biti onemogućen pristup uslugama upisanih organizatora igara na sreću.   

Sprovođenje zakona nadziraće novo regulatorno telo, koje bi već sledeće godine trebalo da počne da radi. Regulatorno telo će imati ovlašćenje da izriče novčane kazne u visini do 20 miliona evra, odnosno 10% godišnjeg prometa neke firme. Odgovornim licima u preduzeća preti i do osam godina zatvora, ako krše zakon ili rade bez licence.   

Industriji igara na sreću će biti uveden i novi namet, a tim parama će se finansirati budući fond koji će se baviti proučavanjem problematičnih igara na sreću, senzibilizacijom građana na tu opasnost, i pružanjem pomoći osobama koje već trpe posledice zavisnosti.    

"Kada igra na sreću za neku osobu postane problem, posledice mogu da budu razorne. Mere koje danas preduzimamo prepoznaju tu štetu i pomažu da se ona izbegne", rekao je irski premijer Majkl Martin.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay