Zvaničnici Evropske unije saopštili su 6. februara da će deset članica Unije poslati u Tursku timove za potragu i spasavanje posle katastrofalnog zemljotresa koji je u rano jutro potresao pogranične delove Turske i Sirije.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel i komesar za vanredne situacije Janez Lenarčič su u zajedničkom saopštenju naveli da su mobilisani spasilački timovi iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Holandije, Poljske, Rumunije i sa Malte da pomognu turskim spasiocima na terenu.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano ujutro južni deo Turske i susednu Siriju. Prema smrtonosnom bilansu koji iz sata u sat raste, u potresu je poginulo sa obe strane granice najmanje 2.300 ljudi.

Prema američkom seizmološkom institutu, zemljotres se dogodio u 4.17 po lokalnom vremenu, na dubini od 17,9 kilometara. Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u prvom televizijskom obraćanju rekao da je srušeno oko 3.000 kuća, iz čijih je ruševina izvučeno  oko 2.470 ljudi, a da je povređeno gotovo 6.000 ljudi. Erdogan je rekao da je pomoć za sada ponudilo 45 zemalja.

Nekoliko sati kasnije, Tursku je pogodio i drugi potres, magnitude 7,5, čiji je eipcentar bio oko deset kilometara od prvog.

"Posle jutrošnjeg zemljotresa u Turskoj, aktivirali smo Mehanizam civilne zaštite EU. Timovi iz Holandije i Rumunije su već na putu", napisao je komesar Lenarčič na Tviteru posle prvog potresa. Jedan neimenovani portparol Evropske komisije rekao je da je ta pomoć dgovor na zahtev Turske.

U zajedničkom saopštenju Borela i Lenarčića navodi se da su svoje spasilačke timove ponudile i Italija, Španija i Slovačka.

Borel i Lenarčić su precizirali da je aktiviran i satelitski sistem EU Kopernikus, koji treba da ponudi pomoć u mapiranju terena.

Grčka i Češka su saopštile da su u okviru spasilačkih timova ponudile spasiocu, pse tragače, specijalna vozila, inžinjere, lekare i stručnjake za seizmičke aktivnosti.   

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je "duboku žalost" zbog zemljotresa i dodao da Grčka stavlja "Turskoj na raspolaganje sve svoje spasilačke kapacitete", u zavisnosti od toga šta Ankara još zatraži.

Odmah posle potresa, Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji su putem Tvitera izrazili saučešće i obećali pomoć EU Turskoj.

"Naše misli su sa narodom Turske i Sirije. EU je spremna da pomogne", napisao je Borel, a Varheji je napisao: "Spremni smo da pošaljemo pomoć u ovim teškim trenucima".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je da članice alijanse već obezbeđuju pomoć za Tursku. In a tweet, On je naveo da je u stalnom kontaktu sa Erdoganom i šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom i da neke članice NATO već najavile slanje pomoći Turskoj i Siriji.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je 6. januara ujutro saučešće porodicama nastradalih u zemljotresu, narodu Turske i predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. "Srbija je uz vas u ovim teškim trenucima, spremna da ponudi svu neophodnu pomoć", napisao je Vučić na Tviteru.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je takođe na RTS-u izrazila saučešće i rekla da je velika tragedija zadesila Tursku i Siriju. "Šta god mi možemo da pomognemo, uvek smo tu u takvim situacijama", rekla je Brnabić i izrazila očekivanja da će tim povodom predsednik Vučić čuti sa turskim predsednikom Erdoganom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP