Ministri spoljnih poslova sedam članica Evropske unije ocenili su da je vreme da se u Uniji više odluka iz oblasti spoljne i bezbednosne politike donosi većinom glasova, umesto konsenzusom, kako bi EU na međunarodnoj sceni bila sposoban i efikasan akter, koji štiti slobodu, mir i prosperitet svojih građana.

Ministri su u autorskom tekstu za list Politiko od 12. juna, naglasili da će "gledajući budućnost, sposobnost da se brzo i odlučno deluje biti ključna za ulogu EU kao spoljnopolitičkog aktera spremnog i odlučnog da u sve neizvesnijoj globalnoj areni zaštiti vrednosti i interese svojih građana".  

Tekst su potpisali ministri spoljnih poslova Nemačke, Belgije, Luksemburga, Holandije, Rumunije, Slovenije i Španije Analena Berbok, Hađa Lahbib, Žan Aselborn, Vopke Hekstra, Bogdan Auresku, Tanja Fajon i Hose Manuel Albares Bueno.

"Ne idemo dalje od stare linije podele između onih koji su za više većinskog odlučivanja i onih koji se protive. Ne zastupamo promenu (osnivačkih) ugovora EU, niti očekujemo  dugačku akademsku raspravu. Ono što sad predlažemo je pragmatičan pristup,  fokusiran isključivo na spoljne i bezbednosne teme EU, a koji odredbe koje su već integrisane u ugovore primenjuje na fleksibilniji i za sve prihvatljiv način", naveli su ministri.

U tekstu se navodi da je "potrebna EU koja daje solidne, opipljive rezultate", da je "potrebno povećati njene kapacitete u kriznim vremenima", a i da sa proširenjem Unije, "uspešna evropska integracija zahteva da njene institucije efikasno funkcionišu".

Ocenjujući da zbog načela konsenzusa u donošenju spoljnopolitičkih i bezbednosnih odluka u prošlosti često nije bilo brzog dogovora i da je to načelo kočilo sposobnost EU da brzo deluje, ministri naglašavaju da se zato zalažu za veću primenu odlučivanja kvalifikovanom većinom u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, nego što trenutno predviđaju osnivački ugovori EU.

Uz to, naglašavaju da za njih traženje konsenzusa ostaje srž EU, "zato što je pomatrati svet iz različitih uglova i biti otvoren za konstruktivni kompromis vrednost".

Zato bi, kako se navodi, zemlje članice uvek imale opciju da pribegnu sigurnosnoj kočnici koju predviđaju odredbe osnivačkih ugovora kao sredstvo zaštite vitalnih i nacionalnih interesa.

Ministri dodaju i da bi radili na zaštitnom mehanizmu, koji bi, pored te kočnice, trebalo da obezbedi poštovanje vitalnih nacionalnih interesa u slučajevima u kojima bi usvajanje spoljnopolitičkih i bezbednosnih odluka konsenzusom bilo zamenjeno kvalifikovanom većinom. "Tražićemo savet nezavisnih eksperata da analiziraju ideje o tom i o drugim pitanjima", napisali su ministri u autorskom tekstu.   

Devet članica EU formiralo je početkom maja ove godine grupu koja se zalaže za promenu načina odlučivanja i ukidanje načela konsenzusa u oblasti spoljne i bezbednosne politike Unije. Grupu prijatelja, za koju je navedeno da je otvorena za sve ostale članice EU, osnovale su Belgija, Finska, Francuska, Holandija, Italija, Luksemburg, Nemačka, Slovenija i Španija.

"U svetlu ruske agresije na Ukrajinu i rastućih međunarodnih izazova za EU, članice grupe su uverene da procedure odlučivanja u spoljnoj politici EU moraju biti prilagođene, kako bi EU bila osnažena kao globalni faktor. Bolji proces donošenja odluka je od centralnog značaja i imajući u vidu druge zadatke koji EU čekaju u budućnosti", navele su članice grupe u zajedničkom saopštenju 4. maja.   

Načelo jednoglasnosti u Savetu EU ima uglavnom cilj da da pođednaku težinu glasovima velikih i malih članica EU u pitanjima koja su od posebnog značaja.

Kosenzus se primenjuje u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, prilikom davanja novih prava građanima EU, prijema novih članica, usvajanja budžeta EU, poreske politike i u pitanjima koja utiču na važne izmene i usaglašavanje nacionalnih zakonodavstava zemalja članica.

Za promenu i uvođenje većinskog odlučivanja se već duže vreme zalažu Nemačka, Francuska, Italija i zemlje Beneluksa, ali bi u Savetu EU i odluka o ukidanju načela jednoglasnosti iz neke oblasti politike morala da se usvoji konsenzusom.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU