Poslanici Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) podržali su 20. septembra predlog po kome bi granične kontrole u Šengen zoni mogle da budu ponovo uvedene samo kada je to apsolutno neophodno.

Dan ranije evroposlanici su usvojili nacrt izveštaja o reformi Šengenskog zakonika o granicima i odobrili početak pregovora sa Savetom.

Kao odgovor na sve trajnije granične kontrole unutar šengenskog prostora, predlog treba da pojasni pravila, ojača slobodu kretanja u EU i uvede ciljana rešenja za stvarne pretnje.

Evroposlanici žele da obezbede koherentan odgovor EU za slučaj velikih prekograničnih zdravstvenih vanrednih situacija omogućavajući privremena ograničenja ulaska u Šengen zonu osim za građane EU, one koji dugo borave u Uniji i tražioce azila.

Kao alternativu graničnim kontrolama, nova pravila bi promovisala policijsku saradnju u pograničnim regionima.

U tekstu evroposlanici predlažu jasne kriterijume za uvođenje graničnih kontrola kao odgovor na ozbiljne pretnje funkcionisanju Šengena. Biće potreban opravdani razlog, poput "identifikovane i neposredne" pretnje od terorizma sa strogim ograničenjem granične kontrole zbog predvidive pretnje na period do 18 meseci. Ukoliko pretnja potraje, dalje granične kontrole morao bi da odobri Savet.

Predloženo je i omogućavanje ponovnog uvođenja graničnih kontrola u više zemalja kada Komisija dobije obaveštenje o posebno ozbiljnoj pretnji koja pogađa većinu zemalja istovremeno, na period do dve godine.

Istovremeno evroposlanici predlažu uklanjanje određenih koncepata povezanih sa migracijama iz predloga.

Oni tvrde da odredbe o instrumentalizaciji migranata treba da pokriva poseban predlog o kome zakonodavci EU takođe trenutno raspravljaju. Reč je o situaciji kada treće zemlje podstiču migrante da pređu na teritoriju EU sa ciljem destabilizacije zemalja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com