Populistička, proruska stranka Smer bivšeg premijera Roberta Fica osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Slovačkoj, ali je njegov glavni suparnik, predsednik liberalne partije Progresivna Slovačka Mihal Šimečka rekao 1. oktobra da će učiniti sve kako bi oformio buduću vladajuću koaliciju.

Šimečka je, govoreći o izborima održanim dan ranije, svojim pristalicama rekao da je cilj njegove partije da "posle ovih izbora Slovačka ima stabilnu proevropsku vladu koja će poštovati vladavinu prava i početi da rešava i ulaže u ključna pitanja budućnosti".

Bivši populistički premijer Robert Fico i njegova levičarska partija pobedili su na izborima, vodeći prorusko i antiameričku kampanju. Fico je obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini ukoliko uspe da se vrati na vlast.

Prema konačnim rezultatima izbora, njegova partija Smer osvojila je 22,9% glasova, saopštio je Slovački zavod za statistiku.

Liberalna, prozapadna Progresivna Slovačka Mihala Šimečke osvojila je 18% glasova. Šimečka, koji je zamenik predsednika Evropskog parlamenta, rekao je da njegova partija poštuje rezultate izbora, ali da veruje su oni "loša vest za Slovačku".

"A bila bi još gora vest ako Fico uspe da formira vladu. Učinićemo sve da Fico ne dođe na vlast u Slovačkoj, rekao je Šimečka, a prenosi portal EU Tudej.

Pošto nijedna stranka nije osvojila većinu mesta u parlamentu, moraće da se formira koaliciona vlada.

Šimečka je rekao da bi u slučaju da Fico ne uspe da formira vladu, on probao da je formira.

Šimečka je pojasnio da će razgovarati sa liderima ostalih parlamentarnih stranaka, i potvrdio da ključnu ulogu ima trećeplasirana stranka Glas, bivšeg Ficovog stranačkog kolege Petera Pelegrinija.

"U osnovi postoje dve realne koalicije. Jedna koju bi vodio Smer i druga sastavljena od Progresivne Slovačke i drugih partnera", rekao je Šimečka.

Fico (59) se protivi sankcijama Rusiji, dovodi u pitanje snagu Ukrajine da pobedi Rusiju i želi da spreči članstvo te zemlje u NATO.

Njegov je predlog da umesto vojne pomoći Kijevu, EU i NATO iskoriste svoj uticaj da nateraju Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mir.

Poznat je, prema navodima agencija, po ispadima protiv novinara i netrpeljivosti prema LGBT populaciji.

Agencije su ranije ocenile da bi pod njegovom vlašću Slovačka mogla da okrene autoritarnoj politici kakvu vode premijer susedne Mađarske Viktor Orban, a u nešto manjoj meri i vladajuća poljska desničarska partija Prava i pravde.

Izvor:Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP