Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je da je proširenje Evropske unije u novim političkim okolnostima njeno najsnažnije oruđe i da je to ulaganje u mir i bezbednost, ali da zahteva i da se što pre postigne dogovor o unutrašnjoj reformi EU.

"Proširenje je najsnažnije geopolitičke oruđe Unije. A posebno u ovom novom  geostrateškom okruženju, proširena EU bazirana na jasnim ciljevima, kriterijima i zaslugama, predstavlja ulaganje u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu", rekla je Mecola 6. oktobra u obraćanju učesnicima samita lidera EU u španskoj Granadi.

Ona je dodala da je to "proces čiji će rezultat koristiti svim učesnicima", saopštio je Evropski parlament.

Navodeći da se EP zato i zalagao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, Mecola je rekla da taj status daje snažan podsticaj za napredak u demokratskim reformama i da pogled na proteklih 20  godina ilustruje transformativnu moć proširenja.

"Zato krajem godine treba da preduzmemo sledeći korak, ako te zemlje budu spremne", dodala je Mecola. Mediji su ranijih dana izveštavali da lideri EU na samitu u decembru planiraju da daju zeleno svetlo za početak pretpristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Navodeći da sada treba uskladiti retoriku sa akcijom", Mecola je naglasila da je potrebni započeti istinsku raspravu o "kapacitetu EU da apsorbuje nove članice i o unutrašnjoj reformi".

Predsednica EP je prethodno novinarima rekla da "ono što funkcioniše za 27 članica, neće tako funkcionisati za 32, 33 ili čak 35 članica", preneli su mediji.

Tu se, prema njenim rečim, prvenstveno radi o bržem procesu odlučivanja ali i o budžetskim pitanjima. "Mi moramo biti spremni kada kandidati budu spremni", istakla je Mecola.

U obraćanju liderima EU, Mecola je, prema saopštenju EP, ocenila i da je dogovor o zajedničkoj politici azila i migracija moguće pre isteka mandata sadašnjeg saziva EP, polovinom sledeće godine.

"Na svim izborima, migracija nastavlja da bude jedna od tri glavne teme koje brinu evropske građene. Ono što je sad na stolu može da ispuni očekivanja ljudi, a da ih ne tera na margine ekstremizma", rekla je Mecola.

Rekla je da je u pitanju dogovor koji će zaštiti granice EU, biti oštar prema onima koji nemaju pravo na zaštitu, i prema kriminalnim krijumčarskim mrežama koji zarađuju na najranjivijim.

”Povodom oštrih kritika mađarskog premijera Viktora Orbana na planove reforme prava azila EU, Mecola je novinarima rekla da prvi put postoji ubedljiva većina.

Orban je na samitu u Granadi rekao da je njegova zemlja u važnim odlukama o refmormi politike azila "pravno silovana" i da je sa njegovog stanovišta bilo kakav kompromis isključen.

Orban je rekao da će se Mađarska usprotiviti i planovima EU da do 2027. godine pomogne Ukrajini sa još 70 milijardi evra i da neće pristati na nepromišljeni rebalans budžeta Unije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament