Premijer Mađarske Viktor Orban i dalje insistira na tome da EU ne treba da počne pristupne pregovore s Ukrajinom jer za to nisu ispunjeni uslovi, dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podseća evropske lidere na obećanja koja su dali.

Orban nije pokazao volju da napravi kompromis po pitanju Ukrajine ni nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, uoči dvodnenog samita EU koji je počeo 14. decembra

Orban je posle razgovora na društvenoj mreži Iks napisao da je "proširenje proces zasnovan na zaslugama bez izuzetaka!".

"Proširenje nije teoretsko pitanje. Proširenje je proces zasnovan na zaslugama, pravno detaljan, koji ima preduslove. Postavili smo sedam preduslova i čak prema oceni Komisije tri od sedam nije ispunjeno. Tako da nema razloga da se pregovara o članstvu Ukrajine", rekao je Orban novinarima po dolasku na samit.

Orban je dodao da po njegovoj oceni ima još više uslova koje Ukrajina nije ispunila, ali "čak su i tri dovoljna da se kaže da ako niste ispunili preduslove, nema šanse da počnete da pregovarate", prenosi Gardijan.

Kada je u pitanju pomoć EU Ukrajini od 50 milijardi evra, Orban je rekao da EU može ili da nastavi sa postojećim fondovima, ili da sredstva nađe izvan evropskog budžeta.

Liderima EU na samitu obratio se putem video-poruke predsednik Ukrajine, koji ih je pozvao da "danas ne padnu ponovo u neodlučnost" i da "ne izdaju" ljude i njihovu veru u Evropu.

On je rekao da niko ne želi da se Evropa smatra nepoverljivom ili nesposobnom da donosi odluke koje je sama pripremila.

"Govorimo o odluci koja je obećana. Nisam čuo nijedan protivargument zašto ne bismo trebali da sprovedemo plan o kojem se dogovorila cela Evropa", rekao je Zelenski, dodajući da je po njegovom mišljenju Kijev uradio svoj domaći zadatak.

Zelenski je rekao da će negativnu odluku EU o Ukrajini predsednik Rusije Vladimir Putin "sigurno iskorstiti protiv vas lično i protiv cele Evrope".

"Nemojte mu dati ovu prvu – i jedinu – pobedu u godini. Evropa mora da pobedi, sporazumi se moraju poštovati, a reči moraju biti važne", rekao je Zelenski.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borel rekao je novinarima po dolasku na samit da Unija mora da nastavi da podržava Ukrajinu koliko god je to moguće, od perspektive članstva do vojne i finansijske pomoći.

"Siguran sam da (evropski lideri) razumeju da je to egzistencijalno pitanje za Evropu. Da naša podrška Ukrajini mora da se nastavi i poveća, jer to nije rat protiv Ukrajine, to je i za našu bezbednost", kazao je Borel.

On je dodao da je proširenje najjači stabilizacijski kapacitet koji EU ima, ne samo sa Ukrajinom, nego i sa drugim kandidatima na Zapadnom Balkanu i na Kavkazu.

Evropska komisija je u novembru predložila otvaranje pregovora s Ukrajinom, što podržavaju sve članice osim Mađarske.

Orbanovo protivljenje otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom nije oslabilo iako je EU 13. decembra Mađarskoj odobrila pristup milijardama evra u evropskim fondovima koje joj pre godinu dana blokirala zbog demokratskog nazadovanja u zemlji.

Šefove država i vlada EU očekuju teški pregovori tokom samita koji bi mogao da se produži i na vikend.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP