Plan EU da podstakne proizvodnju poluprovodnika u suprotnosti je sa njenom odlukom da postepeno izbaci iz upotrebe opasne hemikalije, upozoravaju industrija i stručnjaci.

Oni ukazuju da ta kontradiktornost može da potkopa ambicije EU da ponovo uspostavi neke od naprednijih proizvodnji mikročipova, zaštiti se od dominacije SAD, Tajvana, Južne Koreje i Kine i ostvari svoje digitalne i zelene ciljeve.

"Hemikalije zauvek" (Forever chemicals) široko se koriste u proizvodnji mikročipova, uglavnom zbog kvaliteta zbog kojih se tako i zovu -  traju veoma, veoma dugo i predstavljaju opasnost po zdravlje i životnu sredinu. Kako podseća briselski Politiko, članice EU ranije ove godine predložile su njihovo sporo, postepeno ukidanje.

Industrija mikročipova upozorila je da im to predstavlja "egzistencijalni problem". Kako navodi industrija, zabrana "hemikalija zauvek" ugrozila bi evropsku strategiju "digitalne decenije" čiji je cilj da do 2030. podigne tržišni udeo u globalnom lancu vrednosti poluprovodnika na 20% sa 9% sada.

EU već predlaže derogiranje na 12 godina za industriju čipova pre nego što i ona počne čišćenje od "hemikalija zauvek".

U industriji poluprovodnika kažu da im taj grejs period nije dovoljan dok aktivisti za zdravlje kažu da je to previše.

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) odlučiće o derogiranju a konačnu reč daće Evropska komisija i članice EU.

Prema dokumentu u koji je Politiko imao uvid, Odbor za socio-ekonomske analize ECHA dovodi u sumnju argiment da problem zamene opasnih hemikalija nečim drugim opravdava derogiranje od pravila navodeći da bi to moglo da vodi većem zagađenju i "nepovratnoj izloženosti".

U međuvremenu je Evropsko udruženje industrije poluprovodnika pozvalo EU da razmotri "sveobuhvatno derogiranje" za industriju upozoravajući da će "mogućnost proizvodnje i uvoza poluprovodnika nestati" čime istekne privremeno izuzeće.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com