Nemačka, Francuska i još desetak članica EU želi da Evropska investiciona banka (EIB) promeni politiku finansiranja odbrane.

Ukupno 14 zemalja u pismu zvaničnicima EIB poziva na efikasnije finansiranje projekata u odbrani, preneo je Blumberg.

Pismo je 17. marta poslato predsednici EIB Nadiji Kalvinjo, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i belgijskom premijeru Aleksanderu De Krou.

Aktuelna politika EIB zabranjuje toj banci da investira u oružje, municiju i vojnu infrastrukturu.

Banka međutim dozvoljava finansiranje proizvoda dvostruke namene koji mogu da se koriste i u civilne, i u vojne svrhe.

Suočen sa ruskom agresijom u Istočnoj Evropi, sve veći broj zemalja želi da se politika EIB promeni kako bi se unapredili odbrambeni kapaciteti EU.

"Moramo da istražimo različite mogućnosti koje bi omogućile EIB da investira u aktivnosti povezane sa odbranom, pored postojećih projekata dvostruke namene", navodi se u pismu.

"To bi značilo raspravu i ponovnu procenu aktuelnih definicija projekta dvojne namene i liste isključenih aktivnosti, kao i preispitivanje politike kreditiranja odbrambene industrije i drugih restriktivnih elemenata", navodi se u pismu.

Pismo su potpisali lideri Finske, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Nemačke, Italije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske, Rumunije i Švedske, preneo je euronews.com.

Lideri EU kasnije ove nedelje (21-22. marta) na samitu u Briselu razgovaraće o bezbednosti i odbrani, s obzirom na ruski rat u Ukrajini.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP