Zakonodavci EU složili su se 20. marta da se produži važenje suspenzije dažbina i kvota na uvoz iz Ukrajine, koje su uvedene ubrzo pošto je Rusija napala tu zemlju, ali uz zaštitne mere za neke poljoprivredne proizvode kako bi se odgovorilo na bojazni poljoprivrednika iz 27 članica Unije.

Širom bloka poljoprivrednici su protestovali poslednjih nedelja nezadovoljni zbog birokratije i konkurencije jeftinog uvoza iz određenih zemalja.

Prema sporazumu postignutom jutros, EU će produžiti privremenu suspenziju uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, javio je AP. Prvi put je suspenzija uvedena 2022. radi podrške Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Međutim, produžavanje suspenzije ide uz pojačani zaštitini mehanizam koji podrazumeva da Evropska komisija "ponovo uvede carinske kvote za uvoz živine, jaja, šećera, ovsa, kukuruza, griza i meda" ako premaši prosečan obim uvoza u 2022. i 2023. Time će se ograničiti uvoz tih proizvoda kako bi poljoprivrednici EU bili konkurentni na tržištu.

Zakonodavci EU rekli su da su se dogovorili i da Komisija reaguje u slučaju skoka uvoza ukrajinskog žita.

Izvestiteljka Parlamenta Sandra Kalniete rekla je da postignuti sporazum dobro balansira potrebe Ukrajine i zaštitu interesa poljoprivrednika EU.

"Rusko ciljanje Ukrajine i njene proizvodnje hrane takođe utiče na poljoprivrednike u EU", rekla je ona dodajući da je Parlament reagovao na bojazni evropskih poljoprivrednika i pojačao zaštitne mere.

Sporazum postignut uoči samita lidera EU u Briselu sada treba formalno da odobre Parlament i članice kako bi stupio na snagu početkom juna i važio do 5. juna 2025.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP