Od lokalnih lidera i potencijalnih kandidata rumunske partije krajne desnice Savez za uniju Rumuna (AUR) tražiće se da testiranjem na detektoru laži dokažu lojalnost partiji pred lokalne izbore 9. juna.

Prema portparolu AUR Danu Tanasi, lokalne lidere i kandidate očekuju u Bukureštu na poligrafskim testiranjima koja će početi  22. aprila, preneo je Euraktiv Rumunija.  

Tanasa je za rumunsku B1 TV rekao da će to biti "test integriteta" koji će pokazati posvećenost partije transparentnosti pred izbore i lojalnost njenih članova.

Lider AUR Đorđe Simion rekao je da sledeće dve nedelje planira da putuje po zemlji, sastaje se sa kandidatima AUR i proverava njihove kvalifikacije kako bi se sprečile potencijalne neprijatnosti.

Simion je odbacio bojazni oko inicijative za poligraf.

"Po mom iskustvu, oni koji pokazuju strah, nespremnost ili otpor obično su izdajnici, osobe koje se pokažu kao nepouzdane  kada je potrebno", rekao je lider AUR, preneo je EURACTIV.ro.

Prema Simionu, detektor laži pomoći će da se identifikuju potencijalni "infiltratori", uključujući one povezane sa obaveštajnim službama. "Ne možemo samo direktno da ih pitamo za karticu (službe)", rekao je on za Realitatea Plus TV.

Odluka o poligrafskom testiranju stiže u trenutku razmirica u AUR nakon suspenzije jednog od osnivača, Mariusa Lulea, zbog neslaganja sa Simionom oko podrške kandidatu za gradonačelnika Bukurešta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP