Nova pravila kojima se harmonizuju krivična dela i sankcije za kršenje restriktivnih mera EU stupila su na snagu i obezbediće da kršenja budu krivično gonjena i kažnjena u svim članicama.

Pravila uključuju listu krivičnih dela povezanih sa kršenjem i zaobilaženjem sankcija, npr. neuspešno zamrzavanje imovine, kršenje zabrane putovanja i embarga na oružje, pružanje zabranjenih ili ograničenih ekonomskih i finansijskih usluga, transfer fondova koji treba da su zamrznuti trećoj strani ili davanje lažnih informacija kako bi se prikrila sredstva koja treba da su zamrznuta.

Evropske komisija saopštila je da se novim pravilima takođe uspostavljaju zajednički standardi za kažnjavanje fizičkih i pravnih lica u članicama, čime se zatvaraju postojeće pravne "rupe" i, na prvom mestu, povećava efekat odvraćanja od kršenja sankcija.

Navodi se i da će nova pravila ojačati saradnju i komunikaciju između nadležnih organa u državi članici i među članicama u Uniji.

Najavljujući stupanje na snagu novih pravila (od 19. maja), potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova istakla je ključni značaj pune primene sankcija i kažnjavanja onih koji ih krše, s obzirom da se agresija Rusije na Ukrajinu nastavlja.

"Pored ostalog, nova pravila će olakšati članicama EU konfiskaciju nekih od zamrznutih sredstava ljudi i kompanija koje podržavaju rat. Članice sada treba brzo da prenesu nova pravila (u svoje zakone) i učine da funkcionišu u praksi", rekla je evrokomesarka.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com