Lider rumunske Nacionalno-liberalne partije (PNL) Nikolae Čuka ocenio je da bi Rumunija prilikom nominacije kandidata za Evropsku komisiju trebalo da se fokusira na dužnosti evropskog komesara za proširenje i komesara za poljoprivredu.

Čuka, čija je liberalno-konzervativna PNL članica vladajuće koalicije, rekao je da nominacija ne sme da bude stvar samo većeg koalicionog partnera, socijaldemokratske PSD i premijera Marsela Čolakua. Ta odluka mora biti stvar dogovora unutar vladajuće koalicije, rekao je Ćuka, a prenosi rumunska agencija Agerpres.

"Za mene, politička zrelost znači otvoren i objektivan dijalog o rumunskim interesima. NažalostPSD vodi igru koja kao da je više usmerena na sopstvene interese, a dijalog, koji je apsolutno neophodan korak za konsenzus i odluku, stavlja u drugi plan", rekao je Čuka, koji je bio premijer od kraja 2021. do 2023. godine, a sad je predsednik gornjeg doma rumunskog parlamenta, Senata.

On je rekao da je Rumunija "u ovom trenuktu nažalost" među par zemalja koje još nisu predložile svoje kandidate za Evropsku komisiju, dodajući da evropski komesar pripada Rumuniji, a ne PDS.

Za sada, osam članica EU još nije predalo predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen imena svojih kandidata. Poznata su imena 19 kandidata, a rok za nominaciju istiće krajem avgusta nakon čega kandidate treba da potvrdi i Evropski parlament.

"Imenovanje evropskog komesara nije prerogativ jedne osobe, makar ona bila premijer, nego odluka koja mora biti doneta u interesu Rumunije, unutar vladajuće koalicije. To nije partijski položaj, nego vitalna funkcija za zemlju u narednim godinama", napisao je Čuka na Fejsbuku.

Naglasio je da pri tome ne misli samo na ime kandidata ili kandidatkinje, nego i resor kojem Rumunija stremi u Evropskoj komisiji.

Prema njegovom mišljenju, Rumunija bi trebalo da razmišlja o mestu evropskog komesara za proširenje i komesara za poljoprivredu.

"Razgovarajmo ozbiljno o potrebama Rumunije. Izborna kampanja će proći, a interes rumunskog naroda će postojati", rekao je Čuka, dodajući da treba ostaviti po strani dnevnopolitičke interese.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU