Poljska vlada potvrdila je da će pre isteka mandata 2027. izmeniti zakon o radu i smanjiti broj radnih sati uvođenjem četvorodnevne radne nedelje ili sedmočasovnog radnog vremena, javili su poljski mediji.

Obe opcije za skraćenje radnog vremena su na stolu i čini se da će kompanijama biti ostavljeno da odluče da li će neradni dan biti petak ili ponedeljak.

Ministarka za rad, porodicu i socijalnu politiku Agnješka Džemjanovič-Bak nedavno je rekla da će biti odlučeno da li je bolje smanjiti broj radnih sati sa 40 na 35 nedeljno ili uvesti četvorodnevnu radnu nedelju, preneo je euractiv.pl.

Prema istraživanju platforme ClickMeeting, 70% poslodavca prednost daje četvrodnevnoj radnoj nedelji.

Poljska je uvela petodnevnu radnu nedelju 1952.

Skraćenje radne nedelje biće revolucionarna promena i čak su i u vladi podeljeni po tom pitanju.

Džemjanovič-Bak podržava planirane promene. Ona je ranije rekla da je u relativno dobroj ekonomskoj situaciji, sa malom stopom stopom nezaposlenosti, zahtev mladih da rade kraće kako bi bili sa porodicom, razvijali se i odmarali mora da se shvati ozbiljno.

"Istraživanja pokazuju da smo, što duže radimo, pod većim stresom i umorniji. Još jedan sat na poslu ne znači nužno još jedan sat efikasnosti", rekla je ministarka za lista Gazeta pravna.

Ministarka za državne fondove i regionalnu politiku Kataržina Pelčinska-Naleč je međutim skeptična.

"Imamo demografsku krizu. Pre 15 godina je četvoro radilo za jednog penzionera. Sada ih je manje od tri a 2050. biće ih samo dva", rekla je ona za Polsat njuz.

U takvim okolnostima, kako je rekla, četvorodnevna radna endelja "nije pravac koji treba da sledimo".

Očekuje se da se rad na izmeni zakona o radu intenzivira na jesen i da tekst bude gotov na proleće jer bi skraćenje radnog vremena moglo da pomogne vladajućoj koaliciji na predsedničkim izborima 2025, piše infor.pl.

Prema podacima Eurostata, Poljaci u proseku rade 40,5 sati nedeljno, najduže u EU posle Grka. Prosek za EU je 37,5 a svetski 34,2 sata.

U međuvremenu sindikati žele više - plaćeni godišnji odmor od 35 dana, za devet dana duži nego sada.

Sindikat Solidarnost naveo je u predlogu ministarstvu da dužina godišnjeg odmora, kao i radno vreme, nije menjana pola veka, preneo je euractiv.pl.

Ipak, čini se da bi najverovatnija opcija mogla da bude radna nedelja od 35 časova za sve i godišnji odmor od 35 dana za one sa najdužim stažom.

Poslodavci zbog svega nisu srećni i kažu, mada ne negiraju potrebu za promenama, da je potreban dijalog.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP