Glavna tužiteljka EU Laura Koveši pozvala je grčke poltičare da promene zakon o imunitetu ministara jer je suprotan evropskom i sprečava istragu teške železničke nesreće od strane EU.

U sudaru vozova u Tempi (centralna Grčka) 2023. život je izgubilo 57 ljudi, uglavnom mladih.

U fokusu je i "ugovor 717" potpisan 2014. o rekonstrukciji i unapređenju sistema signalizacije i daljinskog upravljanja grčkim vozovima.

Analitičari kažu da do nesreće ne bi došlo da su ti sistemi radili, prenosi briselski portal Euraktiv.

Rumunka Koveši je pokrenula istragu o tome zašto grčki političari nisu sproveli ugovor ali nije uspela da stigne daleko jer je imunitet ministara zaštićen ustavom.

Evroposlanik Levice Kostat Arvanitis 30. septembra na slušanju u Evropskom parlamentu pitao je Koveši kako napreduje njena istraga.

On je citirao pismo koje je otkrio Euraktiv, a koje je šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen poslala predstavnica roditelja žrtava železničke nesreće Marija Karistijanu.

U pismu se Fon der Lajen kritikuje što je portfolio za saobraćaj u budućoj Komisiji poverila Grčkoj.

Koveši je u odgovoru evroposlaniku rekla da su optužena 23 donosioca odluka i da se saradnja sa grčkim vlastima poboljšava.

"Međutim, prema grčkom ustavu, samo parlamentarni odbor može da istražuje takve slučajeve. Ta odredba je direktno uperena protiv propisa Evropskog javnog tužilaštva. Dakle, nismo mogli da nastavimo jer bi deo predmeta morao da se uputi tom parlamentarnom odboru. Kao što sam rekla, to je u suprotnosti za evropskom regulativom i treba da se promeni", kazala je Koveši.

Nadležni odbor grčkog parlamenta odlučio je da ministri iz slučaja nemaju krivičnu odgovornost i zato evropska tužiteljka ne može da napreduje sa istragom.

Prema grčkom ustavu, samo parlament može da goni one koji su ili su bili članovi vlade ili zamenici ministara za krivična dela počinjenja u vršenju dužnosti.

Koveši, koja istražuje potencijalnu zloupotrebu novca EU u tom slučaju, navodno je otkrila odgovornost bivših ministara, i iz vladajuće Nove demokratije, i iz Sirize.

U slučaju Sirizinog ministra nastupila je zastarelost dok je u slučaju ministra iz Nove demokratije većina članova parlamentarnog odbora iz vladajuće partije glasala protiv gonjenja.

Euraktiv navodi da to nije prvi takav slučaj. Partija sa parlamentarnom većinom obično spreči gonjenje svojih ministara dok je sa opozicijom drugačije.

Karistijanu će po treći put govoriti u Parlamentu 2. oktobra i kaže da neće odustati.

Taj slučaj zadaje glavobolju vladajućoj Novoj demokratiji i grčkom kandidatu za evrokomesara Apostolasu Cicikostasu koga će, očekuje se, evroposlanici ispitivati o tome na slušanju u Parlamentu, iako lično nema ništa sa tim.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Sxc.com