Ponovo izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stavila je do znanja da će brze i dalekosežne reforme same Evropske unije i strategije preobražaja kandidata za članstvo biti u žiži nove EK u prvih sto dana njenog rada.

"I EU i buduće članice moraju biti spremne u času ulaska u članstvo i na tome moramo uporedo raditi, EU se mora širiti i produbljivati", podvukla je čelnica EK u Programu za sto dana rada novog sastava izvršnog tela EU, koji treba još da odobri i Evropski parlament.

Nova EK će, prema dokumentu Ursule fon der Lajen, glavnu pažnju, kad je reč o kandidatima za članstvo, posvetiti "pojedinačnim sektorima, kao što su vladavina prava, jedinstveno tržište EU, odbrana i bezbednost".

I takođe "bezbednosti hrane, klimi i energiji, socijalnom, ekonomskom i teritorijalnom usaglašavanju", dodaje se.

Ursula fon der Lajen istovremeno je predočila da je "ambiciozna reforma Evrope već bila dosad nužna".

"A sad sam uverena da nam je potreban dalekosežan program reformi da bismo zajamčili primereno funkcionisanje proširene Unije. I da bismo bili sigurni da smo se opremili da se uhvatimo u koštac s našim geopolitičkim izazovima, a da pospešimo demokratski legitimitet, posebno kroz učešće građana", dodala je.

Predsednica EK je istakla uverenje da se moraju izvršiti izmene u Ugovoru iz Lisabona kako bi se Unija poboljšala.

"Moramo iskoristiti proširenje kao katalizator napretka u našoj sposobnosti da delujemo, sprovodimo naše politike i programe trošenja sredstava", stoji u dokumentu.

Takođe je rečeno da će nova EK "izneti predloge za jačanje delovanja Evrope s ciljem da se dobiju okviri i postupci u donošenju odluka, uključujući za proširenu Uniju".

U programu za prvih sto dana nove EK se kaže da je "proširenje geopolitički imperativ" i da "u svetu moćih sila proširena i snažnija Unija daje EU veću geopolitičku težinu i upliv u svetskim razmerama".

Izvor: Beta

Foto: EK