EU treba više nego da udvostruči sledeći budžet za istraživanja i inovacije, na 220 milijardi evra, kako bi ostala globalno konkurentna, upozorila je grupa stručnjaka.

U izveštaju koji je naručilo odeljenja za istraživanje Evropske komisije ocenjuje se da evropska potrošnja na istraživanja i inovacije zaostaje u odnosu na geopolitičke rivale, uključujući SAD i Kinu.

Stručnjaci kažu da veće investicije u program Horajzon Evropa "nisu subvencija ili trošak, nego investicija u budunost". Oni traže da se davanja za istraživanja i inovacije, koja su u aktuelnom budžetu 95 milijardi evra, u narednom višegodišnjem budžetu (2028-2034.) više nego udvostruče.

Briselski portal Politiko piše da će to možda biti teško, s obzirom na rastući pritisak za sredstva iz sedmogodišnjeg bužeta EU za finansiranje novih prioriteta, poput odbrane.

U izveštaju koji je uradila grupa od 15 nezavisnih stručnjaka, a koje je predvodio bivši portugalski ministar nauke Maunel Ejtor, ukazuje se na više oblasti u kojima evropski udeo na tržištu pada ili je znantno manji nego kod njenih konkurenata, poput udela EU u naučnim publikacijama, prijavama patenta ili javnim i privatnim investicijama u istraživanja i inovacije.

"U poređenju sa SAD, EU ne uspeva da podigne inovativne kompanije da postanu globalni džinovi", navodi se u izveštaju. "Pored toga, i delom kao posledica, EU je razvila nepoželjnu zavisnost od određenih kritičnih tehnologija", dodaje se, preneo je Politiko.

Stručnjaci žale što se kreatori politike nisu odazvali pozivu za povećanje potrošnje u 2017, što je rezultiralo "ozbiljnim posledicama po evropsku konkurentnost".

Takođe su rekli da je sadašnji budžet "napadnut radi finansiranja novih prioriteta". Napor EU da razvije proizvodnju čipova u Evropi, Zakon o čipovima, bio je jedan od programa koji je nastojao da skrene nešto novca sa Horajzona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svojim političkim smernicama obećala je da će "staviti istraživanja i inovacije u srce ekonomije" EU.

Stručnjaci su dali i 12 preporuka uključujući uspostavljanje saveta za industrijsku konkurentnost i tehnologiju, pojednostavljenje programa smanjenjem administrativnih barijera, pristup međunarodnoj saradnji sa "nijansiranom" strategijom, saopštila je Evropska komisija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com