Prodaja novih putničkih vozila na tržištu Evropske unije, zemalja EFTA (Norveška, Švajcarska, Island) i Velikoj Britaniji, prema podacima ACEA (European Automobile  Manufacturers' Association) u prošloj 2023. godini je zabeležila  rast od 13,7%.

Na osnovu podataka ACEA, Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova je izvršila analizu prodaje novih putničkih vozila

Najveći rast prodaje beleže vozila na čisto električni pogon od 28,2% na ova tri tržišta, dok je rast prodaje elektroautomobila na tržištu EU još veći i iznosi 37%.

Tržišno učešće električnih automobila dostiglo je 14,6%, a po prvi put u EU najprodavaniji automobil ima pogon na električnu energiju - model "tesla Y".

Da podsetimo, na tržištu Srbije u 2023. godini je takođe zabeležen rast prodaje novih vozila pa je dostignuta cifra od 30.651 vozila (putnički automobili + LKV) što je rast od 6,3% u odnosu na 2022. Računajući samo putnička vozila taj rast je dvocifren - 11,65%

Rast prodaje električnih automobila u istom periodu je skoro udvostručen jer je 2023. prodato 331 električno vozilo naspram 170 u 2022.

Ono što zabrinjava je značajno smanjenje sume koju je država namenila za subvencionisanje kupovine novih ekološki prihvatljivih vozila u 2024.

Saopštenje Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova

Foto: Pixabay