Gasovod koji vodi od Rusije ka Nemačkoj Severni tok 1 zatvara se 11. jula zbog redovnog godišnjeg remonta, uz zabrinutost Nemačke da bi, kada ti radovi budu završeni, Rusija mogla da obustavi protok gasa.

Severni tok 1, glavni nemački izvor ruskog gasa, treba da bude van pogona do 21. jula, dok traje rutinski rad za koji operator kaže da uključuje testiranje mehaničkih elemenata i sistema automatizacije.

Operator je naveo da je protok gasa postepeno smanjen od jutros, prenosi nemačka agencija DPA.

Nemački zvaničnici su sumnjičavi prema namerama Moskve, posebno pošto je ruski Gasprom u junu smanjio protok gasa kroz Severni tok 1 za 60%.

Gasprom je kao razlog naveo tehničke probleme, uključujući gasnu turbinu koju je partner Simens Enerdži poslao u Kanadu radi održavanja. Turbina koja pokreće kompresor nije mogla da bude vraćena zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Kanada je za vikend saopštila da će dozvoliti da se taj važan deo isporuči Nemačkoj, navodeći velike teškoće s kojima bi se privreda te zemlje suočila bez nedovoljnog snabdevanja gasom.

Nemački političari su odbacili ruska objašnjenja za prošlomesečno smanjenje isporuke gasa preko Severnog toka 1, navodeći da se radi o političkoj igri kako bi se unela neizvesnost i podigle cene, preneo je AP.

Nemački vicekancelar Robert Habek rekao je da sumnja da bi Rusija mogla da navede "neki mali tehnički detalj" kao razlog zbog koga ne nastavlja isporuke gasa preko gasovoda posle završenih radova na održavanju.

Nemačka i ostatak Evrope žure da smanje zavisnost od uvoza ruskih energenata. Nemačka, koja je najveća evropska privreda, dobija oko 35% gasa iz Rusije.

Habek je u junu aktivirao drugu fazu nemačkog trofaznog hitnog plana za snabdevanje prirodnim gasom upozoravajući zemlju da se suočava sa "krizom" i da je pod rizikom posao skladištenja energenata za zimu.

"Ostaje pitanje da li se redovno održavanje pretvara u dugotrajnije političko održavanje", rekao je nedavno u intervjuu za medijsku grupu Funke direktor Savezne agencije za mreže Klaus Miler.

On je rekao da, ako se isporuke gasa namerno smanjuju tokom dužeg perioda, treba ozbiljno da se razmišlja o štednji, preneo je EURACTIV.de.

Gasovodom Severni tok 1 godišnje se iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora transportuje 55 milijardi kubnih metara gasa.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP