Ruska naftna kompanija Lukoil saopštila je da je postigla sporazum o prodaji svoje rafinerije na Siciliji i to je prva značajnija prodaje imovine od početka ruske invazije na Ukrajinu.

U saopštenju ruske kompanije navodi se da je planirano da se prodaja ISAB Srl rafinerije G.O.I Enerdžiju završi do kraja marta, s obzirom da su potrebna odobrenja različitih nivoa vlasti, uključujući italijansku vladu.

Kako je preneo AP, rafinerija zapošljava 3.500 ljudi i indirektno podržava posao još 6.500. Radnici rafinerije protestovali su krajem 2022. u strahu za budućnost, s obzirom na posledice embarga uvedenog nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Rafinerija na Siciliji prerađuje 320.000 barela sirove nafte dnevno i pokriva oko 20% rafinerijskih kapaciteta Italije.

Lukoil je saopštio da će prema sporazumu "novi vlasnik zadržati radna mesta i obezbediti zdrave i bezbedne uslove" rada. Navodi se i da su investitori G.O.I. Enerdžija vlasnici većinskog udela u Bazan grupi koja vodi najveće izraelsko rafinerijsko-petrohemijsko postrojenje.

Nije saopštena vrednost transakcije a Rojters navodi da se u ranijim razgovorima sa drugim ponuđačima pominjala suma od gotovo 1,5 milijardi evra.
Ruska kompanija je saopštila i da je "radi efikasnijeg rada kompleksa nakon akvizicije G.O.I. Enerdži formirao partnerstvo sa Turafigurom, međunarodnim trgovcem naftnim proizvodima", prenosi AP.

Rojters piše da je Lukoil, od kraha ŠSR, bio je jedan od najaktivnijih ruskih kupaca zapadne imovine, međutim, njegova imovina u inostranstvu postala je problematična nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Ističe se da je za prodaju rafinerije potrebno odobrenje italijanske vlade koja može da blokira transakciju ili postavi uslove.

"Vlada će zahtevati obaveze oko usklađivanja sa zelenom energijom i industrijskom revitalizacijom", saopštilo je italijansko ministarstvo industrije dodajući da će na odluku Rima uticati i gararantovanje radnih mesta, prenosi Rojters.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock. com