Luksemburg je upozorio da bi nova regulativa za evropsko tržište struje, koju planira Evropska komisija, mogla da uspori ulaganja u obnovljive izvore energije i u budućnosti negativno utiče na trgovinu strujom na jedinstvenom tržištu Unije.

Evropska komisija priprema novu regulativu za evropsko tržište struje, kako bi ublažila visoke izdatke potrošača zbog velikog poskupljenja energenata.

U pismu upućenom Komisiji, Nemačka, Danska, Holandija, Luksemburg, Finska, Litvanija i Estonija upozorile su da "bilo kakva reforma koja prevazilazi ciljano prilagođavanje postojećeg okvira, treba da bude potkrepljena temeljitom analizom posledica i ne sme biti usvajana u kriznom modusu".

Ministarstvo energetike Luksemburga je, na pitanje lista Esansijel, odgovorilo da se zalaže za ciljane korekture postojećeg sistema.

"Energetska kriza nije nastala zbog greške u koncepciji tržišta kao takvog, nego zbog krize ponude", navelo je ministarstvo. Ono je ocenilo da su osnovni tržišni mehanizmi i dalje funkcionisali i da je to omogućilo i bezbednost snabdevanja u celoj Evropi.

Luksemburg zato pledira da se detaljno analiziraju "tržišne komponente, koje zaista treba doraditi" i naglašava da "svi reformski napori treba da upute prave signale za investicije, kako bi se garantovala što veća upotreba obnovljivih energija i ušteda energije".

Zemlje koje su sastavile pismo ne žele da se nastavi primena privremene mere, kojom su u EU uvedeni i nameti na vanredni profit na sve proizvođače energije, a ne samo one iz gasnog sektora.

Savet ministara EU saglasio se u jesen prošle godine o uvođenju privremenog limita cene koju na na tržištu mogu da ostvare proizvođači i posrednici koji struju proizvode takozvanim inframarginalnim tehnologijama, odnosno proizvođači struje iz obnovljivih izvora, nuklearne energije i lingnita i koji imaju niže troškove proizvodnje.

"Taj inframarginalni limit je bio deo vanrenih mera, kao odgovor na energetsku krizu", navelo je luksemburško ministarstvo.

Ono je u ogovoru za Esansijel podsetilo da su i te mere u članicama EU vrlo različito primenjene, što može da dovede do podela na jedinstvenom evropskom tržištu energenata i da uspori, ili spreči neophodne investicije u nove kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Prema oceni luksemburškog ministarstva, postoje i druge mogućnosti da se utiče na taj "erkstraprofit" proizvođača energije, kao što su porezi, koji mogu biti primenjeni veoma ciljano, tako da ne ugroze investicije u obnovljive izvore.

Evropska komisija je krajem januara počela dvonedeljne konsultacije o novoj strukturnoj reformi tržišta struje, a 14. marta namerava da predstavi nacrt zakona.

Iako je Komisija navela da je jedan od ciljeva reforme i da se podstakne razvoj obnovljivih izvora energije, pojedine države EU i ekološka udruženja izrazili su zabrinutost zbog predloženih rešenja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta