Albanija je počela izgradnju dalekovoda od 400 kV koja će povezati grad u centralnom delu zemlje Elbasan sa Bitoljem, na jugozapadu Severne Makedonije.

Biće to prva elektro-veza između dve zemlje, saopštilo je albansko ministarstvo energetike, preneo je SeeNews.

"Dalekovod povećava energetsku bezbednost i služi široj regionalnoj integraciji obe zemlje na balkansko tržište struje i šire", rekla je ministarka energetike Belinda Baluku u video poruci na društvenim mrežama.

Projekat će u Albaniji koštati 70 miliona evra od čega će 14 miliona biti grant EU, prema Investicionom okviru za Zapadni Balkan (WBIF).

Vlada Nemačke, rekao je ambasador te zemlje u Albaniji Karl Bergner, obezbedila je zajam od 50,5 miliona evra za projekat.

Cena izgradnje dalekovoda u Svernoj Makedoniji procenje se na 50 miliona evra, prema WBIF. Kako navodi SeeNews, Severna Makedonija je počela izgradnju svog dela interkonekcije u februaru 2022.

Inače, Severna Makedonija najveći deo struje dobija iz uglja a Albanija u najvećoj meri zavisi od hidroenergije.

Projekat je deo šire inicijative Evropske komisije za uspostavljanje koridora za prenos struje Istok-Zapad između Bugarske, Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije.

Sekcija između Bugarske i Severne Makedonije je završena a već su u funkciji veza od 400 kV između Albanije i Crne Gore i podmorski kabl između Crne Gore i Italije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta