Učešće Kine u ruskom projektu tečnog prirodnog gasa Arktik LNG-2 ne bi trebalo da bude meta bilo kakve intervencije ili ograničenja treće strane, saopštilo je 26. decembra ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

SAD su u novembru uvele sankcije na Arktik LNG-2 u sklopu paketa novih mera protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. Prema izvorima, ruski Novatek, vodeći akcionar u projektu, proglasio je višu silu zbog američkih sankcija, preneo je Rojters.

Ruski Komersant izvestio je da su vodeće kineske državne kompanije CNOOC i Kineska nacionalna naftna kompanija (CNPC) takođe proglasile višu silu u projektu.

Ekonomska saradnja Kine i Rusije bila je u uzajamnom interesu dve zemlje i "ne bi trebalo da se u nju meša ili je ograničava neka treća strana", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnoj konferenciji za štampu, preneo je Rojters.

"Kina se uvek protivila unilateralnim sankcijama i dalekosežnoj jurisdikciji bez osnova u međunarodnom pravu", dodala je.

Projekat Arktik LNG-2 trebalo je da počne proizvodnju početkom 2024.

Novatek u projektu ima udeo od 60%, CNOOC i CNPC po 10%, kao i francuski TotalEnerdžis (TotalEnergies) i konzorcijum japanskih Micui kompanije (Mitsui & Co) i JOGMEC.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com