Vodeće energetske kompanije pogodila je odluka američkog predsednika Džoa Bajdena o "pauzi" u odobravanju novih izvoznih terminala za tečni prirodni gas (LNG) i direktor Šela upozorava da će to "smanjiti poverenje" u industriju koja je postala stub globalnog energetskog sistema.

Kompanija Šel, vodeća na evropskom tržištu energije i najveći isporučilac LNG posle državne firme Katar energija, računa na tražnju gasa i očekuje da ona nastavi da raste, čak i ako potrošnja drugih fosilnih goriva počne da slabi.

"Ne mislim da nedavna najava administracije (SAD) nužno utiče, na kratak i srednji rok, na snabdevanje LNG ali mislim da narušava poverenje na duži rok", rekao je za Fajnenšel tajms direktor Šela Vael Savan (Wael Sawan).

Odluku američke administracije kritikovala je i finansijska direktorka Eksonmobajla (ExxonMobil) Keti Mikels (Kathy Mikells) koja kaže da bi mogla nepovoljno da utiče na zemlje koje žele da prestanu sa upotrebom uglja.

"To znači da je manje američkog prirodnog gasa na raspolaganju zemljama koje žele da zamene ugalj (drugim energentom) širom sveta - to je svakako loše", rekla je Mikels za Fajnenšel tajms.

Ekson inače gradi deset milijardi dolara vredan terminal za LNG u Teksasu koji treba da počne da radi 2025. i već je obezbedio neophodne dozvole.

Direktor Ševrona Pjer Berber rekao je za britanski poslovni dnevnik da je stav njegove kompanije da energetika ne treba da bude pitanje politike.

"Američki izvoz LNG je dobar za SAD - otvara radna mesta, pomaže balansu u trgovini. To je dobro za naše saveznike koji traže izvore energije... I dobro je za životnu sredinu jer... u mnogim slučajevima LNG zamenjuje ugalj", rekao je Berber.

Od američkog LNG posebno zavisi Evropa koja nastoji da zameni ruski gas.

Odluka o pauziranju odobravanja pogona za izvoz LNG uglavnom se tumači kao pokušaj Bajdenove administracije da u izbornoj godini dobije podršku birača svesnih klimatskih promena koji misle da će zbog takvih skupih postrojenja zavisnost od fosilnog goriva trajati još decenijama.

Kao i ostala fosilna goriva, prirodni gas ispušta ugljen dioksid kada sagoreva. Tu je i metan, koji je glavna komponenta prirodnog gasa, i koji, kada se ispušta u atmosferu, više doprinosi emisiji gasova sa efektima staklene bašte od ugljen dioksida.

Šel i drugi proizvođači tvde da LNG ima ulogu u energetskoj tranziciji jer, kada gori, ispušta upola manje ugljen dioksida od uglja za istu količinu energije i za 30% manje od nafte.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC