Britanija i druge vodeće evropske zemlje sa pomorskim granicama na Severnom moru potpisale su 9. aprila sporazum kojim se predviđa zajednički rad na zaštiti podmorske infrastrukture, uključujući od mogućih napada Rusije.

Zajedničku deklaraciju, koja će im omogućiti razmenu informacija, potpisali su Belgija, Velika Britanija, Danska, Nemačka, Norveška i Holandija, javio je Rojters.

Pretnje podvodnim kablovima i cevovodima postale su bezbednosni fokus zapadnoevropskim zemljama nakon eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i 2 u septembru 2022. izgrađenim da preko Baltičkog mora dovode gas iz Rusije do Nemačke.

U maju 2023. NATO je saopštio da bi Rusija mogla da sabotira podvodne kablove da kazni zapadne države zbog podrške Ukrajini. Rizici po globalnu bezbednost dodatno su pogoršani zbog rata u Gazi.

"Severno more je snaga koja pokreće evropske ambicije u sektoru obnovljivih izvora i neto nulte emisije pomažući unapređenju energetske bezbebednosti na kontinentu", rekao je britanski ministar za nuklearnu i obnovljivu energiju Endrju Bouvi, preneo je Rojters.

Dodao je da da je zato kljućno da se zaštiti kritična energetska infrastruktura, "sada i ubuduće".

"Jačanje veza sa našim ključnim severnoevropskim susedima, kakvo imamo danas, obezbediće da infrastruktura bude otporna na one koji bi možda želeli da je ugroze ili poremete", rekao je Bouvi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com