Rumunija će od Saveta tražiti kompenzacije zbog mnogo većih cena energije u regionu u odnosu na Zapadnu Evropu, najavio je ministar energetike te zemlje Sebastijan Burduža. Tako se Rumunija pridružila Grčkoj i Bugarskoj.

Buruža je to rekao nakon što je njegov grčki kolega Teodoros Skilakakis izjavio da su Grčka, Rumunija i Bugarska udružile snage u borbi protiv rastućih cena struje u jugoistočnoj Evropi, preneo je Euraktiv Rumunija.

Već nekoliko meseci cene energije u regionu su "značajno više" nego u Zapadnoj Evropi, istakao je Burduža.

Ministar smatra da je to posledica više faktora, uključujući sušnu godinu, smanjenu proizvodnju u hidrocentralama, probleme sa interkonekcijom i radove na održavanju u Mađarskoj.

"Takođe smo obezbedili vrednu komercijalnu podršku Modaviji i Ukrajini, što je doprinelo pritisku na cene energije u Rumuniji", rekao je Burduža na jednoj konferenciji u Bukureštu prošle nedelje, preneo je EURACTIV.ro.

"Ako smo deo jedinstvenog evropskog energetskog tržišta, ne možemo jednostavno da snosimo troškove i beskonačno tolerišemo cene koje su dva i tri puta veće nego u ostatku Evrope", rekao je rumunski ministar i dodao da će zbog toga pokrenuti pitanje pred Savetom ministara EU.

On je istovremeno ponovio da podržava širenje jedinstvenog tržišta ali je istakao da "ako želimo da sledimo ista pravila, moramo da uživamo iste koristi".

"U suprotnom će neki dobiti sve koristi dok će drugi da snose troškove", rekao je Burduža.

Prema Rojtersu, grčki ministar energetike nedavno je upozorio da jedinstveno tržište struje ne radi za jugoistočnu Evropu dodajući da će se angažovati sa Rumunijom i Bugarskom da se pronađe trajno rešenje za rastuće cene struje u regionu.

Očekuje se da grčki premijer pošalje pismo Evropskoj komisiji o tom pitanju.

Rumunsko ministarstvo energetike je u saopštenju navelo da zajednička inicijativa ministara Grčke, Bugarske i Rumunije treba da donese "trajni mehanizam za intervencije u slučajevima kada budu beležene ekstremne cene zbog odsecanja jugoistočne Evrope od ostatka evropskog energetskog tržišta".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta