"Fosilflacija" postaje pretnja evropskom načinu života, a ubrzanje energetske tranzicije je najbolji način da se Evropa izbori s inflacijom izazvanom ratom u Ukrajini i da se obezbedi stabilnost, ocenila je izvršna direktorka Evropske klimatske fondacije Lorens Tubiana.

"Evropska komisija će u petak objaviti jesenju ekonomsku prognozu koja će verovatno biti tmurna. Kao i u mnogim delovima sveta, inflacija u Evropi je van kontrole", kazala je Tubiana, dodajući da su evropske vlade ipak bolje opremljene od nekih drugih delova sveta za suočavanje sa rastom cena i zaštitu građana od posledica inflacije.

To im, dodala je, daje jedinstvenu odgovornost. Prvo, da zaustave globalni rast cena, u Evropi i šire, i drugo, da reše osnovni uzrok, a to je zavisnost od fosilnih goriva.

"Ono što danas doživljavamo u Evropi je faza 'Putinflacije', naoružavanje prethodne 'fosilflacije'. Ti inflacioni pritisci od nafte i gasa zaista postavljaju uslove da Kremlj čini zločine dok pritiska evropske ekonomije", navela je Tubiana u autorskom tekstu objavljenom na portalu context.news.

Ona je dodala da je od tada kupovna moć u evrozoni pala na najniži nivo u poslednjih 25 godina, a u SAD u poslednjih 40 godina.

Iako je Evropska unija preduzela značajne mere da se suoči s krizom, Tubiana ocenjuje da će jesenja prognoza pokazati koliko su te akcije i dalje nedovoljne.

Tubiana navodi da će ono što je ostalo na raspolaganju biti teže postići ali je od vitalnog značaja, a to je ubrzanje tranzicije ka nultoj emisiji gasova svim dostupnim sredstvima kako bi se razbila strukturna baza za fosilflaciju.

Prema njenim rečima, izazov s kojim se sad suočava Evropa leži u teškom političkom regulatornom radu na ubrzanju mera za rešavanje današnje polikrize, koja obuhvata ruski hibridni rat, ograničeno snabdevanje tečnim prirodnim gasom, skok cena hrane i izraženije posledice klimatskih promena.

"Pred nama je težak izazov. Obezbeđivanje istorijskog povećanja obnovljive energije je daleko od trivijalnog. Kao i rekonstrukcija zgrada i druge mere energetske efikasnosti širom kontinenta", rekla je Tubiana.

Na tom putu postoje značajne pošteškoće, kao što su olakšavanja dobijanja dozvola za obnovljivu infrastrukturu, prevazilaženje institucionalne zavisnosti od fosilnih goriva mnogih komunalnih preduzeća i regulatora, proširenje mreža i skladišta ili obezbeđivanje sirovina.

"Ipak, MMF je kategoričan. 'Fosilflacija' je tu da ostane. Njeni fizički uticaji – klimatska kriza – umnožiće njene posledice", kazala je Tobiana.

S druge strane, istakla je, grinflacija bi, pod uslovom da su fiskalna, monetarna i energetska politika dobro kooridnisane, bila kratkotrajnija, lakša za upravljanje i dovela bi do ekonomskog sistema koji je otporniji na inflaciju.

"U osnovi, to bi nas oslobodilo prevelike cene renti petrodržavama i autokratama i dala veći prostor recikliranju metala i minerala. To je sigurniji put ka novim poslovima, čistom vazduhu, prosperitetu i miru", istakla je Tubiana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com