Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su se usvajanjem „Mape puta za podršku energetici” stekli uslovi za potpisivanje Finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom za IPA 2023, kojim će biti obezbeđeno 165 miliona evra direktne sektorske budžetske podrške za energetiku.

Ministarka Dubravka Đedović objasnila je da je ovaj dokument usredsređen na neposredne potrebe kako bi se u ovim kriznim vremenima pružila podrška najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima, ali je usmeren i na nastavak puta energetske tranzicije.

Vlada je izglasala "Mapu puta za podršku energetici" na predlog resornog ministarstva, napomenula je ona i dodala da će njeno usvajanje dodatno učvrstiti institucionalni odgovor države na energetsku krizu i od izuzetnog je značaja za dalje unapređenje energetske stabilnosti u Srbiji.

Đedović je još jednom zahvalila Evropskoj uniji što je u vreme svetske energetske krize prepoznala važnost podrške našoj zemlji i opredelila značajna finansijska sredstva.

Dokument je usaglašen putem javnog konsultativnog procesa sa svim zainteresovanim stranama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, Evropskom komisijom, kao i međunarodnim finansijskim institucijama.

Saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike