Izraelska ministarka nije mogla da prisustvuje samitu COP26 jer do mesta održavanja skupa nije bilo prilaza za osobe u invalidskim kolicima, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Karine Elharar, koja boluje od mišićne distrofije, na Tviteru je napisala da je "tužno" što UN "ne obezbeđuju pristup svojim događajima".

U delegaciji izraelskog premijera Naftalija Beneta rečeno je da je upućena žalba organizatorima.

Benet je najavio da neće prisustvovati sastancima ako ministarka Elharar ne bude mogla da učestvuje na samitu u Glazgovu koji će trajati do 12. novembra.

Britanski ambasador u Izraelu Nil Vigan uputio je "iskreno izvinjenje" ministarki na Tviteru.

"Želimo da samit o klimi bude inkluzivan i da su svi dobrodošli", naveo je ambasador.

Elharar (44) je rekla za izraelske medije da do mesta održavanja skupa može da se stigne ili pešice ili minibusom koji nije prilagođen za invalidska kolica.

Ona je u intervjuu za izraelsku televiziju Kanal 12 rekla da su je u kompleksu u kojem se održava samit vodili na nekoliko ulaza, ali da nije mogla da uđe sa kolicima, prenela je agencija Rojters.

Elharar je na Tviteru napisala i da se nada da će iz incidenta biti izvučene neophodne pouke, kako bi narednih dana mogla da učestvuje na konferenciji i da se fokusira na unapređenje zelene enrgije i energetske efikasnosti.

Šef izraelske diplomatije Jari Lašpid na Tviteru je prozvao organizatore samita, navodeći da "nije moguće osigurati našu budućnost i baviti se klimatskom krizom, a da se prethodno i iznad svega ne vodi briga o ljudima, uključujući i vođenje brige o dostupnosti za ljude sa invaliditetom". 

Samit se održava u Škotskom izložbenom i konferencijskom centru SEC u centru Glazgova.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP