Španski Vrhovni sud je prekršio politička prava bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona odlukom da ga suspenduje sa javnih dužnosti, saopštio je Odbor UN za ljudska prava.

"Odbor UN za ljudska prava je presudio da je Španija prekršila moja politička prava time što me je sprečila da učestvujem u politici u parlamentu Katalonije 2018. To je prvi put da su UN stale u odbranu političkih prava osobe koja je prisiljena da živi u izgnanstvu", napisao je Pućdemon na Tviteru.

Španija je za Pućdemona i još četvoro katalonskih separatista izdala nalog za hapšenje zbog uloge u organizaciji referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine, koji je španska vlada proglasila neustavnim. Pućdemon od tada živi u Belgiji, a 2019. je izabran za poslanika Evropskog parlamenta.

Pućdemon je optužen za pobunu, što je automatski značilo oduzimanje poslaničkog mandata, pre donošenja presude.

Odbor UN je zaključio da sudska odluka da se suspenduje poslanik zbog "navodnih zločina na osnovu javnih i miroljubivih aktivnosti" 2018. godine nije ispunila minimum "razumnosti i objektivnosti" i da je prekršeno njegovo pravo da bude biran.

Španija mora da obezbedi "efikasan pravni lek", saopštio je Odbor, mada to telo ne može da kazni Madrid.

Pućdemon je saopštio da je odluka Odbora UN veoma važna, istakavši da "Španija godinama konstantno krši politička i građanska prava katalonskog naroda i njegovih predstavnika", prenosi briselski portal Politiko.

"Nijedna rasprava o vladavini prava u EU neće biti iskrena sve dok ne budu priznata, osuđena i u potpnosti rešena španska kršenja prava", naveo je bivši katalonski lider.

Odobr UN čini 18 nezavisnih stručnjaka i njegova svrha je da osigura poštovanje Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je Španija član.

Odbor je naredio Španiji da objavi njegove stavove i da ga u roku od 180 dana obavesti šta je uradila na sprovođenju odluke.

Madrid bi takođe trebalo da preduzme "sve neophodne mere da spreči slična kršenja u budućnosti", navedeno je u odluci.

Isti odbor UN je prošlog avgusta doneo sličnu odluku u kojoj je ocenjeno da je Španija prekršila politička prava četvoro drugih katalonskih separatiskičkih lidera.

Sud pravde Evropske unije je u januaru presudio da je odluka Belgije da odbije izručenje katalonskog separatiste Luisa Puiga Španiji nezakonita, osim ako ne pronađe "sistemske nedostatke" u španskom pravosudnom sistemu, što je predstavljalo presedan za slučaj Pućdemona.

Istog meseca španski Vrhovni sud je povukao optužbu za pobunu protiv Pućdemona, ali ga i dalje tereti za druga dela, uključujući zloupotrebu javnih sredstava.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Parliament