Upotreba "evro-engleskog" i "globiša", pojednostavljene verzije engleskog koji govore oni kojima taj jezik nije maternji, možda je postala rasprostranjena u EU ali Francuska nikada nije izgubila nadu da će briselske birokrate govoriti francuski. Pariz je sada ljut na EU što zapošljava nove službenike na osnovu testova na engleskom.

Trenutno Brisel zapošljava novo osoblje u oblastima svemira, odbrane i ekonomije koristeći proces selekcije koji uključuje neka testiranja isključivo na engleskom. Pariz tvrdi da se time favorizuju anglofoni kandidati i podneo je dve žalbe najvišem sudu EU od kojih je jedna javno objavljena, prenosi briselski portal Politiko.

Za Francusku je testiranje samo na engleskom diskriminatorno i njime se krše Ugovori EU. Pravilima bloka predviđeno je da se svi građani EU tretiraju jednako, bez obzira na nacionalnost. I pravilima o zapošljavanju službenika EU zabranjena je diskriminacija na osnovu jezika koja je moguća samo pod određenim uslovima.

"Time se diskriminišu kandidati koji nisu anglofoni", rekao je jedan francuski diplomata koji je želeo da ostane anoniman jer mu nije dozvoljeno da u javnosti govori o tome. Dodao je da to nije samo borba Francuske, već da i druge članice dele njenu zabrinutost.

Drugi diplomata EU potvdio je da Italija podržava francuski stav i istakao "da to nije stav protiv određenog jezika, već u korist višejezičnosti".

U Francuskoj se u međuvremenu vodi debata o gubljenju uticaja zemlje u svetu. Predsednik Emanuel Makron radi na podsticanju upotrebe francuskog jezika u svetu i 30. oktobra je na jednom skupu ponovo govorio o značaju frankofonije.

Očekuje se da će Opšti sud EU, koji sudi u sporovima koji uključuju institucije EU, doneti odluku u ovom slučaju u roku od godinu dana. Taj sud je ranije poništio konkurse Evropske kancelarije za izbor osoblja (EPSO) zbog neopravdanog ograničavanja izbora jezika.

Ranije ove godine Sud pravde EU, koji je konačni žalbeni sud za slučajeve koji uključuju institucije EU, presudio je u korist Italije i Španije u sličnim slučajevima, podseća Politiko.

Pariz stalno lobira za francuski u EU. Kade je Francuska predsedavala Savetu u prvoj polovini 2022. odlučila je da svi pripremni sastanci i beleške budu na francuskom.

Francuski je jedan od 24 službena jezika EU i neformalno se smatra jednim od tri radna jezika Komisije (uz engleski i nemački), kao i jedan od dva jezika koji se govore u Savetu.

Iako su zvanično sva 24 jezika u EU jednaka, u praksi se najviše koriste francuski i nemački, kao i engleski.

Francuska je sa 3.271 Francuzom koji radi u Komisiji u 2023. treća po zastupljenosti zemlja u institucija bloka posle Italije i Belgije.

Međutim, Francuzi nisu dovoljno zastupljeni među službenicima EU visokog ranga, gledano prema cilju Komisije koji treba da obezbedi geografski balans među zaposlenima u bloku.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com