U novom izveštaju Opservatorije konflikta, programa koji radi uz podršku američkog Stejt departmenta, detaljno se opisuje umešanost Belorusije u sistematsko preseljavanje dece iz Ukrajine usred ruskog rata u toj zemlji.

Prema Laboratoriji za humanitarna istraživanja Jejla, partneru programa, više od 2.400 dece starosti od šest do 17 godina transportovano je iz od strane Rusije okupiranih regiona Ukrajine u Dubravu i još 12 objekata u Belorusiji. Tamo mnogi prolaze novo političko i kulturno obrazovanje i vojnu obuku u službi političkih interesa Belorusije i Rusije.

U izveštaju se zaključuje da su te akcije koordinisale dve vlade na najvišem nivou i da su ih obezbeđivale bezbednosne snage Rusije i Belorusije i ultranacionalističke militante grupe, saopštio je Stejt department.

Izveštaj je pokazao i da su zvaničnici umešani u akcije preseljenja ciljali decu iz ugrožene populacije, uključujući decu sa invaliditetom, iz porodica sa malim prihodima, onu čiji su roditelji vojnici i navodne siročiće.

Ta deca preseljena su u Belorusiju ili Rusiju potencijalno bez saglasnosti njihovih porodica i jasnog puta za povratak kući.

Kako se navodi, beloruska umešanost je deo šire kampanje koju vodi Rusija.

Dodaje se da su pripadnici ruske vojske deportovali stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući decu koja su nasilno odvojena od porodica.

Stejt department je saopštio da će nastaviti da traži odgovornost za umešane u zloupotrebe povezane sa ruskim ratom protiv Ukrajine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP